Notice: Undefined variable: aExtraHeaders in /home/hoisen6926/domains/petershotnews.nl/public_html/controllers/news.cont.php on line 89

Notice: Undefined variable: aExtraHeaders in /home/hoisen6926/domains/petershotnews.nl/public_html/controllers/news.cont.php on line 98

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/hoisen6926/domains/petershotnews.nl/public_html/controllers/news.cont.php on line 98
Egel niet onnodig bijvoeren of meenemen - Peters Hotnews.nl
Peter Bakker Nieuws en Fotografie Bakker Media RSS Feed Petershotnews.nl TWITTER

HOTNEWS

Egel niet onnodig bijvoeren of meenemen

Datum: 15 november 2005
Bron: Gemeente De Ronde Venen
Ziet u in de winter een stekelig beestje rondscharrelen in uw tuin? Geen reden tot alarm. Hoewel egels normaal gesproken een winterslaap houden van zo'n drie tot vier maanden, kan het voorkomen dat de winterslaap wordt onderbroken om te eten of om een beter winterhol te vinden.

Een egel die uit een winterslaap komt lijkt misschien dood, zo stil ligt hij opgerold. Hij voelt ook koud aan. Zijn lichaamstemperatuur is door de winterslaap gedaald van 35 graden tot 5 of 6 graden. Ook zijn hartslag is laag: zo'n acht of negen keer per minuut. Het kan enige uren duren voordat de egel zich weer kan bewegen en zijn hartslag omhoog is gegaan. Stoor de egel niet. Onnodig ontwaken uit de winterslaap kost veel energie die ze hard nodig hebben om de kou te kunnen overleven.

De aanwezigheid van egels in uw tuin is gunstig omdat ze kevers, rupsen en slakken eten. Het gebruik van vergif kunt u dus beter achterwege laten: deze stoffen hopen zich via het voedsel op in de egel, die er vervolgens dood aan kan gaan.

Risico's voor egels zijn het verkeer, maaien van vegetatie, verstrikt raken in netten of rondslingerend afval, in onafgedekte putten vallen, verdrinken, vergiftigd raken of doordat ze ondeskundig worden behandeld. Voor enkele van deze doodsoorzaken kan het aantal slachtoffers op relatief eenvoudige wijze worden beperkt. Zo hoort het afval niet rond te slingeren, maar gedeponeerd te worden in de daarvoor bestemde containers. Egels kunnen in principe goed zwemmen, maar in vijvers met steile of gladde randen kunnen ze gemakkelijk verdrinken. Een plankje, omspannen met gaas, dat vervolgens schuin in de vijver wordt gezet, biedt uitkomst.

Egels zijn wilde dieren die zich hebben aangepast aan de menselijke leefomgeving. Vaak worden (jonge) egels onnodig of ondeskundig bijgevoerd of meegenomen. Bijvoeren is in principe niet nodig. Het goedbedoelde schoteltje (koe)melk zorgt zelfs voor spijsverteringsproblemen en wordt daarom afgeraden. Neem egels niet in huis. Wilde egels hebben bijna allemaal teken, vlooien en andere parasieten. Alleen als zeker is dat een egel echt hulp nodig heft of veel pijn heeft, is het verantwoord om het dier naar een egelopvangcentrum te brengen. Vaak is het verstandig om eerst telefonisch advies op te vragen bij een dierenarts, de dierenbescherming of bij een egelopvang.

laatst bijgewerkt op: 16 nov 2016 13:34



Family Mijdrecht

Terug

Family Mijdrecht