Peter Bakker Nieuws en Fotografie Bakker Media RSS Feed Petershotnews.nl TWITTER

HOTNEWS

Bouwen in buitengebied levert Mijdrecht 20.000 woningen op, maar dat ziet de gemeente De Ronde Venenniet zitten

Datum: 14 juni 2021
Bron: RTV Utrecht

De komende jaren moeten er in onze provincie ruim 100 duizend woningen bijkomen, maar met de bouwplannen die er nu liggen, komen we daar lang niet aan. Meer bouwen in groene gebieden buiten de stad is de oplossing blijkt uit een onderzoek van het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB). In Mijdrecht, onder de rook van Amsterdam, zou het om 20.000 woningen gaan. Maar daar staat de wethouder zeker niet meteen te springen.

"We moeten met de nodige creativiteit eens gaan kijken in de groene ruimte, want op dit moment zoeken we er niet en vinden we er dus ook niks", zegt Taco van Hoek, directeur van het Economisch Instituut voor de Bouw.

Bouwen zou volgens het onderzoek kunnen op een aantal plekken in de regio Utrecht. Polder Rijnenburg, maar ook groene gebieden aan de rand van Vianen, Houten en Woerden worden genoemd. Verder is het buitengebied aan de noordkant van Amersfoort geschikt voor woningbouw en zou de schop de grond in kunnen bij Mijdrecht. Als alle groene gebieden gebruikt zouden worden dan is er plek voor zo'n 55.000 extra woningen.

Vast aan Amstelveen

Van Hoek: "Het zou dan gaan om zo'n drie procent van de totale landbouwgrond van de provincie Utrecht. Dus het idee dat het landschap enorm verandert is niet op feiten gebaseerd. We moeten wel zorgen dat we mooi bouwen. Er is geen reden om aan te nemen dat een weiland altijd veel beter is dan een mooie, groene leefomgeving."

Wethouder Rein Kroon van de gemeente De Ronde Venen, waar Mijdrecht onder valt, is niet erg enthousiast over de plannen zoals beschreven in het onderzoek. Rondom Mijdrecht zouden er 20.000 woningen extra moeten komen die een derde van het buitengebied van het dorp zou innemen. En dat is gewoon te veel, vindt hij.

"Dit zijn onze agrarische gronden. Daar komt ons vlees en onze zuivel vandaan. En we hebben de duurzaamheidsopgave. Dus daar kunnen eventueel windmolens of zonnevelden komen. Dan hebben we die grond alsnog nodig. Ik denk echt dat je op dat gebied een mix van belangen moet loslaten in plaats van: bouw maar vol, en we zitten vast aan Amstelveen."

Landschapsbescherming

Toch staat Kroon niet afwijzend tegenover bouwen in het buitengebied, maar dan niet zo massaal én verdeeld over de verschillende gemeenten. "Ik weet dat Woerden meer dan 5000 woningen wil bouwen. Stichtse Vecht ook. Dus we komen met gemak aan het beoogde aantal woningen dat nodig is. Maar dan moet je wel de wisselwerking hebben vanuit de provincie bij die gemeenten om dat mogelijk te maken."

En daar ontbreekt het nog wel eens aan. Provincies staan niet altijd welwillend tegenover bouwen in het buitengebied. "Ze zijn erg terughoudend", zegt Van Hoek. "Provincies hebben van nature ook meer op landschapsbescherming gezeten in plaats van op woningbouw. Nu moet je tot andere afwegingen komen, want het is belangrijk dat er betaalbare woningen voor mensen komen."

De bal ligt dus bij de provincie, meent Van Hoek. En de eigenaren van de stukken grond, veelal boeren, zullen een deel van hun land moeten opofferen. "Maar daar moeten ze dan wel een goede prijs voor krijgen. Als landbouwgrond naar woningbouwgrond wordt omgezet dan is het ineens zes tot acht keer zoveel waard. Voor een gebied van tien hectare gaat het dan om zo'n vijf miljoen euro, in plaats van een miljoen."

laatst bijgewerkt op: 14 jun 2021 19:48



Brandweerdag Mijdrecht

Family Mijdrecht


Terug

Brandweerdag Mijdrecht

Family Mijdrecht