Een pluk knuffels en een bosje bloemen bij het zebrapad aan Hofland. Wie erlangs komt, kijkt even op. Sommigen denken dat er iets vreselijks is gebeurd. En dat is precies de bedoeling: een confronterend beeld, bedoeld om te laten voelen hoe gevaarlijk de situatie bij deze toegangsweg in Mijdrecht is.
“Ik wilde mensen even laten schrikken,” zegt de man achter de actie. “Niet om te kwetsen, maar om wakker te schudden. Het is daar echt een levensgevaarlijk punt.”
De actie is simpel, maar raakt. Geen bord, geen protest, alleen een rij zachte beertjes langs een oversteek waar het verkeer langsraast. “Er wordt heel hard gereden. Veel automobilisten hebben niet eens door dat daar een zebrapad ligt. Ze kijken niet opzij, ze rijden stoïcijns door. En er wordt zelfs ingehaald als iemand stopt voor het zebrapad.”
De initiatiefnemer gebruikt het zebrapad zelf regelmatig, maar denkt vooral aan anderen. “Ik kan nog wel opzij springen. Maar kinderen kunnen dat niet. En die steken daar dagelijks over.”
Volgens hem is het probleem structureel. “Die oversteek is schijnveilig. Er staat een paal met alarmlichten, maar die werkt niet goed. Soms knippert-ie als er niemand oversteekt, soms gebeurt er niks als iemand midden op de weg staat. Automobilisten kijken alleen nog naar die paal.”
De knuffels moesten bewustwording creëren. Niet met lichte hand, maar ook zeker niet bedoeld als parodie of provocatie. “Ik weet dat sommige mensen het ongepast vinden als er niets is gebeurd. En daar heb ik alle begrip voor. Ik wil niemand kwetsen die wél zoiets heeft meegemaakt. Maar ik heb dit niet licht gedaan. Het is geen grappig bedoelde actie.”
In de buurt wordt de actie vooral positief ontvangen. “Veel mensen begrijpen het. Sommigen zijn blij dat het wat aandacht krijgt. Er wonen hier kinderen, er zit een speelgoedwinkel aan de straat. Die kinderen maken ook gewoon gebruik van dat zebrapad.” De hoop is nu dat er structureel iets verandert. “Een plateauoversteek zou helpen. Ja, mensen zijn de drempels zat, maar het zorgt wél voor bewustwording. En het haalt de snelheid eruit.”
Zelf ziet hij het liefst een snelheidsverlaging naar 30 kilometer per uur, al weet hij dat zoiets gevoelig ligt. “En zonder handhaving is dat lastig. Maar laten we dan in elk geval stoppen met inhalen op het zebrapad. En houd je aan de vijftig: dat is al hard zat.” De knuffels zijn inmiddels een bekend gezicht geworden. En dat heeft effect, denkt hij. “Ik heb het idee dat veel meer mensen nu weten dat daar een zebrapad ligt, puur omdat ze de knuffels hebben gezien of erover hebben gehoord.”
De actie lijkt anderen te inspireren. “Ik hoorde dat op de Hoofdweg knuffels met een 30 km/u-bord aan lantaarnpalen hangen. Misschien zijn ze geïnspireerd door wat ik gedaan heb. Niet mijn bedoeling, maar ik snap het wel.” Een woordvoerder van de gemeente begrijpt de opmerkingen over de huidige inrichting. “Het blijft een complexe afweging tussen de verkeersfunctie en het belang van voetgangers (en fietsers). De Hofland is een belangrijke ontsluitingsweg voor Mijdrecht, met een hoge verkeersintensiteit. Een maatregel als het verhogen van de oversteek kan een bijdrage leveren aan de verbetering van de verkeerssituatie van de oversteekplaats (snelheid en zichtbaarheid), maar betekent ook dat aanwonenden overlast zullen ondervinden in de vorm van geluid en trillingen.”
Over het algemeen geldt dat er een bepaald aantal overstekende voetgangers nodig is om een voetgangersoversteekplaats goed te laten functioneren. De gemeente geeft aan al de verwachting te hebben gehad dat het aantal hier beperkt zou zijn en heeft daarom de signalering geplaatst, die de overstekende voetganger detecteert en dan een signaal afgeeft. “Echter, de ruimte is beperkt (aan de oostzijde) voor een goede detectie. We nemen de zorgen uiteraard serieus en bekijken wat voor 'quick wins' mogelijk zijn.”
laatst bijgewerkt op: 10 jul 2025 21:24