Peter Bakker Nieuws en Fotografie Bakker Media RSS Feed Petershotnews.nl TWITTER

HOTNEWS

Vrijspraak van schuld aan duikongeluk Vinkeveense Plassen

Datum: 04 oktober 2010
Bron: Rechtbank Utrecht

Vinkeveen - De rechtbank in Utrecht heeft maandag drie verdachten vrijgesproken van schuld aan een duikongeluk twee jaar geleden in de Vinkeveense Plassen. Bij het ongeluk liep een duiker zwaar lichamelijk letsel op.

Een duikschool, twee leidinggevenden van de duikschool, een duikinstructeur en een divemaster moesten terecht staan.

De rechtbank benadrukte dat zij niet de vraag moet beantwoorden of de verdachten hebben gehandeld in overeenstemming met de daarop in de duiksport van toepassing zijnde regelgeving, de PADI- en EN-normen. De rechtbank moest uitsluitend beoordelen of het ongeval heeft plaatsgevonden doordat de verdachten roekeloos of aanmerkelijk onvoorzichtig, onachtzaam of nalatig hebben gehandeld. Bij de beoordeling van de schuld van de verdachten komt alleen betekenis toe aan overtreding van de voorschriften als ongeval daardoor veroorzaakt zou zijn.

De rechtbank oordeelde echter dat daarvoor onvoldoende bewijs is. De rechtbank oordeelde dat niet met voldoende mate van waarschijnlijkheid kan worden vastgesteld wat de oorzaak is geweest van het duikongeval. Daarom kan ook niet worden vastgesteld of die oorzaak verband houdt met onvoldoende kennis en ervaring bij de duiker, een gebrek aan zijn duikuitrusting of onvoldoende toezicht op zijn luchtvoorraad of op een of andere manier aan de verdachten valt te verwijten. De rechtbank spreekt de verdachten vrij van schuld aan het ongeval.

De rechtbank heeft de dagvaarding in de zaken tegen de twee leidinggevenden nietig verklaard, omdat uit de tenlastelegging niet duidelijk was wat hen werd verweten. Dit betekent dat de rechtbank in die zaken niet kon oordelen over de schuld van de verdachten.

Klik hier voor het artikel waar het om ging.

laatst bijgewerkt op: 16 nov 2016 13:34Terug