Peter Bakker Nieuws en Fotografie Bakker Media RSS Feed Petershotnews.nl TWITTER

HOTNEWS

Aanpak najaarspiek woninginbraken

Datum: 11 november 2009
Bron: Politie Regio Utrecht

Met de komst van de donkere dagen gaat de politie de woninginbraken in de regio Utrecht gericht aanpakken met behulp van risicoanalyses. Hiermee wil de politie samen met partners en burgers op tijd actie ondernemen om daarmee zoveel mogelijk woninginbraken te voorkomen.

Ondanks een daling van de criminaliteit in onze regio zijn de woninginbraken op dit moment met 6% gestegen ten opzichte van vorig jaar. Uit criminaliteitscijfers blijkt dat in de periode van november tot april altijd een stijging van de woninginbraken plaatsvindt; de donkere dagen. Om deze reden start de politie met een aanpak die gebaseerd wordt op risicoanalyses op wijkniveau.

Wat is een risicoanalyse? Op basis van historische gegevens en actuele gegevens kan de politie voorspellen welke wijken een verhoogd risico op woninginbraken lopen. Deze risicoanalyse maakt gebruik van de theorie van de ‘besmette woninginbraken’. Deze theorie gaat ervan uit dat wanneer er woninginbraken in korte tijd bij elkaar in een buurt en op dezelfde wijze gepleegd worden, de kans groot is dat er meer woninginbraken in dezelfde omgeving gepleegd worden. Bijvoorbeeld als er vijf woninginbraken in een straal van een paar honderd meter met behulp van hengelen (via de brievenbus openen van het slot) zijn gepleegd.

De informatie wordt binnen wijkteams bekend gemaakt die vervolgens, samen met veiligheidspartners, een passende aanpak kiezen. Hierbij wordt gebruik gemaakt van goodpractices uit de regio. Een onderdeel van deze aanpak kan het informeren van de inwoners zijn zodat deze preventieve maatregelen genomen kunnen worden. Zoals bijvoorbeeld het informeren van hondenuitlaters over de woninginbraken zodat zij op tijd de politie kunnen bellen of het aanpassen van sloten.

laatst bijgewerkt op: 16 nov 2016 13:34Hollandse AVond Mijdrecht


Terug

Hollandse AVond Mijdrecht