Peter Bakker Nieuws en Fotografie Bakker Media RSS Feed Petershotnews.nl TWITTER

HOTNEWS

Mijdrechtse Anouk Hoogendijk naar halve finale EK

Datum: 04 september 2009
Bron: nu.nl

TAMPERE - De Nederlandse voetbalsters hebben hun droom - de halve eindstrijd halen in het Europees kampioenschap - zien uitkomen.

De 'Leeuwinnen' van bondscoach Vera Pauw versloegen donderdagavond in Tampere het hoger aangeslagen Frankrijk.

 

Daar was na 120 minuten doelpuntloos voetbal een reeks strafschoppen voor nodig. Anouk Hoogendijk maakte, als zevende speelster die achter de bal plaats nam, de beslissende: 5-4. Voor haar hadden Daphne Koster en Dyanne Bito verzuimd voor de beslissing te zorgen.

Spanning
Groots was het allemaal niet, wel onderhoudend door ruim twee uur aanhoudende spanning. Pauw had in vergelijking met het duel tegen Denemarken een wissel toegepast.

Karin Stevens had haar plaats in de spits terug, waardoor Chantal de Ridder op de bank begon. Pauws Franse collega Bruno Bini was tot meer ingrepen gedwongen.

De opvallendste van de drie nieuwelingen was keepster Céline Deville. Zij verving eerste keus Sarah Bouhaddi, die woensdag tijdens de training een knieblessure opliep.


Sluitpost
Oranje begon ook nu behoedzaam, steunend op de degelijke defensie met de uitstekende sluitpost Loes Geurts en loerend op een counter.

Die tactiek leverde de beste kans in de eerste helft op. De snelle Manon Melis, ook nu spelend als hangende rechtsbuiten, testte na een knappe rush Deville als eerste serieus.

De Franse keepster werkte de bal met moeite en enig geluk net voorbij de verste paal over de achterlijn.


Gevaarlijk
De Françaises waren wel beter, technisch en in de combinatie, maar werden amper gevaarlijk. Geurts hoefde voor rust nauwelijks de 'reddende engel' te spelen.

Wel had Nederland geluk dat de Finse scheidsrechter Kirsi Heikkinen van stevig voetbal houdt en niet voor elk wissewasje in het strafschopgebied naar de stip wees.


Koster
De Franse vrouwen voerden de druk wel op maar stuitten telkens op de door aanvoerster Koster strak georganiseerde verdediging. Pas in het laatste kwartier was er af en toe sprake van lichte paniek achterin, veelal door toedoen van de handige Elodie Thomis en Gaëtane Thiney.

Het bood Nederland ook ruimte voorin. Tien minuten voor tijd moest Deville zich voor de voeten van de aanstormende Melis storten om de verlenging af te dwingen.

Daarin probeerde Nederland met afstandschoten de strafschoppenserie te vermijden. Pogingen van Melis (naast) en Sylvia Smit (over) misten het doel net.

Frankrijk was in de 119e minuut nog dicht bij de bevrijdende treffer. De kopbal van invalster Candie Herbert na een corner ging centimeters naast.

A-status
De Nederlandse voetbalsters hebben donderdagavond de A-status gekregen van NOCNSF. Voorzitster Erica Terpstra kwam dat de ploeg persoonlijk vertellen in de kleedkamer.

Dat was voor bondscoach Pauw misschien nog wel belangrijker nieuws dan het bereiken van de halve finale.

''Trots als een pauw'', zei ze. ''We hebben bereikt dat we fulltime kunnen gaan voetballen. Niet langer meer om zeven uur achter het bureau om te werken en 's middags te kunnen trainen. We kunnen ons voortaan fantastisch voorbereiden op wedstrijden.''

 

laatst bijgewerkt op: 16 nov 2016 13:34Hollandse AVond MijdrechtTerug

Hollandse AVond Mijdrecht