Peter Bakker Nieuws en Fotografie Bakker Media RSS Feed Petershotnews.nl TWITTER

HOTNEWS

Straattheaterfestival 2009 De Ronde Venen

Datum: 22 juni 2009
Bron: Ingezonden stukken

ARTIESTEN EN BEZOEKERS OOGSTEN VEEL WAARDERING OP STRAATTHEATERFESTIVAL DE RONDE VENEN

Drie Napoleonsoldaten en een strandjutter, een Franse dansgroep die sluipend als een kat en tippelend als een tapdanser hun dansen opvoert, Jøt en Jøl die met een enorme mand op hun rug door de straten trekken, boomachtige figuren die op hoge stelden dansen door de straat, iemand die bovenop een hoge ladder balanceert, levende standbeelden, honderden zingende en dansende mensen, alleen of in gezelschap. Een groter aantal en een grotere diversiteit in optredens dan tijdens het Straattheaterfestival De Ronde Venen afgelopen zaterdag in het intieme centrum van Mijdrecht kon het in groten getale toegestroomde publiek niet bedenken.

Zaterdagmorgen 20 juni loopt het dorpscentrum van Mijdrecht vol met publiek en artiesten voor de 17e editie van het straattheaterfestival De Ronde Venen. Onder bijna ideale omstandigheden, wolken, zon en een frisse wind, spelen een keur aan artiesten uit Nederland, België, Frankrijk, Australië, Nieuw-Zeeland en Verenigde Staten en van eigen Rondeveense bodem naar hartelust op iedere hoek van de straat. Met in totaal 40 gezelschappen en meer dan 400 mensen die actief meedoen in de meer dan 75 voorstellingen kan dat ook niet anders.

Overal klinkt muziek, hoor je mensen zingen en applaudisseren. Veel bewondering is er voor drie schitterend uitgedoste Napoleonsoldaten die het aan de stok krijgen met een strandjutter op het Raadhuisplein. Van een heel genre is de 4-koppige Franse dansgroep Pied en Sol die met Fanfare Filigrane een bijzondere dansvoorstelling brengt in grijze kostuums en met opvallende rode schoentjes. Meer dans vinden we van O-Passatempos, een Belgische danseres die met een pop een tango vol passie, liefde en haat brengt. In het dorp glijdt een Amerikaanse artiest in zijn zwembroek over zijn meegebrachte waterglijbaantje, plonst in een opblaasbaar kinderbadje met een paar centimeter water daarin, en rolt vervolgens tot grote hilariteit verder over de straatstenen bijna door het publiek heen. Iedereen staat verrast wat deze man allemaal uit zijn zwarte lange jas tevoorschijn haalt voordat hij die uittrekt om zijn glijkunsten te vertonen. Basera brengt clownerie en poppenspel voor groot en klein in zijn knusse circus. Ook Jan Klaassen en Katrijn weten in Mijdrecht meerdere keren een volle bak met vooral jonge bezoekertjes te trekken. Onder enorme belangstelling beklimt de Australische Benny B zijn ladder, al balancerend, jonglerend en inspelend op wat er in het publiek gebeurt. Een groot reclamebord in de Dorpsstraat schijnt juist vandaag te worden bewoond door een operator met twee linker handen. Hij veroorzaakt kortsluiting, met een enorme rookontwikkeling tot gevolg, met eerst bezorgde, later breed lachende gezichten bij het toegestroomde publiek.

Door de straat trekken twee bijzondere wezens met een grote mand erg veel belangstelling. Het blijkt het tweetal Jøttnjøl te zijn. Ze spreken iedereen aan en verzamelen alle avonturen in hun mand. “Die Verdammte Spielerei”, een geheel van topmuziek in combinatie met volksverlakkerij uit België trekt luidruchtig door de straat. Eén van de komieken plaatst zich in de etalage van een modehuis en haalt daar vreemde fratsen uit met de modepoppen en de etalageruit, terwijl de muziek buiten staat te spelen en zoveel aandacht trekt dat van enig doorlopen in de straat geen sprake meer kan zijn. Twee prachtige groene boomachtige steltendansers paraderen 3½ m boven het publiek. Dan staan er plotseling twee witte levende sculpturen tussen de menigte, met rode bloemen en rode lippen. Ze zien er onschuldig en gelukkig uit. Mensen fronsen hun wenkbrauwen wanneer ze een doorgezaagde halve Trabant aan komen zien rijden met daarin een trompet spelende beer. ’t Centrum van Mijdrecht lijkt één groot theater, want naast al dit visueel spektakel vinden er op veel plaatsen optredens plaats door dansgroepen, zangers, zangeressen met een populair of juist klassiek repertoire, swingende popkoren en djembébands uit De Ronde Venen en omgeving, zijn er demonstraties van taekwondo en capoeira en trekken drie jonge meisjes als levend standbeeld statig door de straten.

De organisatie kijkt terug op een zeer geslaagd en sfeervol festival. Het publiek toonde zich erg tevreden met de verscheidenheid en kwaliteit van de optredens. En de professionele artiesten uitten zich lovend over het publiek dat vooral geïnteresseerd en betrokken was. Die atmosfeer is kenmerkend voor dit intieme festival dat de afgelopen jaren tot een mix van cultuur- en straattheaterfestival is uitgegroeid.

Zaterdag 19 juni 2010 wordt het 18e Straattheaterfestival De Ronde Venen gepland. Een foto-impressie van afgelopen zaterdag is te vinden op www.straattheaterdrv.nl.

laatst bijgewerkt op: 16 nov 2016 13:34Family Mijdrecht


Terug

Family Mijdrecht