Peter Bakker Nieuws en Fotografie Bakker Media RSS Feed Petershotnews.nl TWITTER

HOTNEWS

Winkeliers tegen AH Vinkeveen, buurt juicht

Datum: 23 april 2009
Bron: ad.nl

VINKEVEEN - De toekomstige vestiging van Albert Heijn splijt Vinkeveen in tweeën.
De huidige winkeliers -waaronder concurrent Super de Boer- zijn tegen, terwijl veel inwoners de komst van een nieuwe supermarkt zouden toejuichen.

Albert Heijn wil zich vestigen in een slooppand aan de Herenweg, tegenover de katholieke kerk. Over het plan is een juridisch conflict ontstaan tussen Super de Boer, de enige supermarkt in het dorp, en de gemeente De Ronde Venen, dat de bouwvergunning al had afgegeven. Die vergunning is door de rechter teruggefloten en er loopt een procedure bij de bezwaarschriftencommissie van de gemeente.

Ook ondernemers in winkelcentrum Zuiderwaard, dat op 600 meter afstand ligt, zijn niet blij met de eventuele komst van de supermarkt. ,,Het zal Zuiderwaard geen goed doen, denkt Richard Strubbe van de Readshop. ,,Super de Boer gaat de grootste klap krijgen, maar ook in de boekhandel zullen we het merken. Aan de andere kant kan ik me ook voorstellen dat het voor de direct omwonenden, waaronder in Maria-Oord, wel prettig is, een supermarkt wat dichterbij.

Strubbe ziet meer heil in een extra supermarkt bij het winkelcentrum. ,,Zo houden we Vinkeveners in Vinkeveen. Nu gaan er nogal wat naar Mijdrecht.

Willem Jan de Bree van Drogisterij De Bree aan de Herenweg is voorstander. ,,Wij vinden het prima als AH z'n deuren opent. Het wordt er qua winkelbestand steeds armoediger op in het dorp. De beoogde plek is al jaren een aanfluiting: het ziet er niet uit. Een winkel als AH op die plek verbetert het aangezicht van Vinkeveen en daarmee houd je mensen in het dorp. Vincent Schuijt van Super de Boer Vinkeveen benadrukt echter dat de bij de rechtbank aangevoerde bezwaren niets met angst voor concurrentie te maken hebben. ,,Wij willen er zelfs een concurrent bij, maar niet op die plek. In de structuurvisie Vinkeveen, die de gemeente twee jaar geleden heeft laten maken, staat dat een supermarkt op die plek slecht is voor Vinkeveen vanwege de versnippering. Een AH op de Herenweg draait de kleine detailhandel de nek om.

Het liefst ziet Schuijt het huidige winkelcentrum uitbreiden, mét een tweede supermarkt. Hij zegt er alles aan te doen om Zuiderwaard gezond te houden. ,,Ik heb uit nood het leegstaande pand van de voormalige groentewinkel gehuurd en er een discounter in gezet. Het kost me wekelijks handen vol geld, maar ik wil de rolluiken omhoog hebben.

Veel inwoners zien de nieuwe super graag komen. ,,Een beetje concurrentie kan geen kwaad, al begrijp ik de angst van Super de Boer wel, vindt bewoner van de Kerklaan Vincent van Beek. ,,Er heeft hier altijd een supermarkt gezeten, hartstikke handig.

Ook Manon van de Woude, bewoonster van de Herenweg, is positief. ,,Laat maar komen. Niet alleen voor mij, maar ook voor de mensen met de bootjes. Die moeten nu na aanmeren nog de hele Kerklaan met de booschappen aflopen. Er komen mooie nieuwe panden, waaronder een tentje waar je wat kunt drinken. Leuk toch???

Richard Bouwmeester van projectbeheerder Vinken Vastgoed heeft weinig op met de bezwaren van Super de Boer. ,,Ze proberen gezonde concurrentie uit alle macht weg te houden. In deze tijd van crisis worden overal om financiële redenen projecten uitgesteld terwijl wij graag willen starten. Als je goed zoekt, kun je bij iedere bouwaanvraag wel een punt vinden waartegen je bezwaar kunt maken. Daar heeft Super de Boer gebruik van gemaakt.

Bouwmeester verwacht dat de juridische strijd lang gaat duren. Toch blijft hij optimistisch. ,,Ik verwacht dat de bezwaarschriftencommissie en de andere betrokkenen logisch zullen nadenken.??

laatst bijgewerkt op: 16 nov 2016 13:34Terug