Peter Bakker Nieuws en Fotografie Bakker Media RSS Feed Petershotnews.nl TWITTER

HOTNEWS

Negen doden bij vliegtuigcrash Schiphol

Datum: 25 februari 2009
Bron: NU.nl/ANP

Amsterdam - Bij luchthaven Schiphol is woensdagochtend rond half 11 een Boeing 737 van Turkish Airlines met 134 passagiers aan boord neergestort.

Hierbij zijn negen doden gevallen. Dat zei locoburgemeester Michel Bezuijen van Haarlemmermeer.
Er zijn in totaal 86 gewonden gevallen, van wie zes zeer ernstig. Hun toestand is kritiek. Alle negen lichamen zijn geborgen.

Over de oorzaak van de crash kon Bezuijen nog niets zeggen. De prioriteit ligt bij de hulp en zorg voor de slachtoffers, aldus de locoburgemeester.

De hulpverlening kwam volgens hem snel en goed op gang. De hulpdiensten waren snel ter plekke en er is veel materieel vanuit de omgeving ingezet.

Het gecrashte vliegtuig trok veel kijkers. Volgens Bezuijen leidde dat niet tot grote problemen.

De Boeing 737 van Turkish Airlines verongelukte nabij de Polderbaan tussen het Rottepolderplein en Schiphol in een weiland. Het toestel brak hierbij in drie delen. 

Luchthaven Schiphol heeft bevestigd dat er 134 man aan boord van het gecrashte vliegtuig zaten. Van het vliegtuig is de staart en een motor afgebroken.
Op de Turkse radio is de passagierslijst van het gecrashte toestel van Turkish Airlines voorgelezen. Op de lijst staan ook Nederlandse namen. Ook de maatschappij heeft de passagierslijst online geplaatst.

De autoriteiten zijn momenteel bezig met een analyse van de passagierslijst. Dat heeft Bezuijen laten weten op de persconferentie van 16.30.

Het vliegtuig was onderweg van Istanbul naar Amsterdam en is in Turkije om 8.25 uur lokale tijd vertrokken. Het vluchtnummer is TK1951.

Schiphol is woensdagmiddag begonnen een mortuarium in te richten voor de doden die door het vliegtuigongeluk vielen.

Volgens het calamiteitenteam Schiphol is dat nodig, omdat het gewone mortuarium op de luchthaven slechts ruimte heeft voor twee mensen.

Bronnen melden het ANP dat het mortuarium wordt ingericht in Post Sloten van de brandweer op Schiphol.

Mensen die stonden te wachten op passagiers uit het gecrashte vliegtuig worden opgevangen in sporthal De Wildenhorst in Badhoevedorp.

De voorzitter van de Onderzoeksraad voor Veiligheid, Pieter van Vollenhoven, is woensdag rond één uur op Schiphol aangekomen.

Eerder werd al gemeld dat de Onderzoeksraad aan het einde van de ochtend een team naar Schiphol heeft gestuurd. Vijf luchtvaartdeskundigen van de raad zullen daar het onderzoek openen naar de crash.

De Onderzoeksraad vraagt iedereen die foto's en/of videomateriaal heeft van de vliegtuigcrash op Schiphol, die ter beschikking te stellen.

Het calamiteitenteam op Schiphol heeft een speciaal informatienummer geopend voor burgers met vragen over de crash. Het nummer is 0900-1852. Mensen kunnen daar terecht met vragen over bijvoorbeeld familieleden. Dat liet een woordvoerder van de marechaussee weten.

Nabestaanden en familieleden van de slachtoffers van het bij Schiphol gecrashte toestel van Turkish Airlines kunnen voor informatie ook bellen met het hoofdkantoor van de luchtvaartmaatschappij in Turkije.

Turkish Airlines heeft een speciaal telefoonnummer geopend: 0090800-21980357.

Alle laatste informatie over de vliegtuigcrash kunt u vinden op een speciaal gedeelte van nieuwswebsite NU.nl, klik hier. Op deze pagina vindt u allerlei foto's.

laatst bijgewerkt op: 16 nov 2016 13:34Terug