Peter Bakker Nieuws en Fotografie Bakker Media RSS Feed Petershotnews.nl TWITTER

HOTNEWS

Ruim 1100 deelnemers aan Burgernet in De Ronde Venen

Datum: 22 oktober 2008
Bron: Gemeente De Ronde Venen
Sinds de werving drie weken geleden van start is gegaan, hebben zich in De Ronde Venen 1111 inwoners aangemeld als deelnemer van Burgernet. Burgemeester Marianne Burgman is zeer verheugd over het feit dat ruim drie procent van de bevolking zich heeft aangemeld. Burgernet gaat op 7 november daadwerkelijk van start en vanaf die datum zijn er acties te verwachten.

De Ronde Venen is een van de acht gemeenten in Nederland waar Burgernet wordt ingevoerd. Leeu-warden, Dantumadeel, Gouda, Delft, Ede, Breukelen en Maarssen zijn de overige gemeenten. Ook hier is de werving per 1 oktober van start gegaan. Vorige week werd in Friesland de 10.000ste deelnemer van deze gemeenten ingeschreven.

Met Burgernet kan de politie het publiek betrekken bij een zoekactie naar een verdachte, een voertuig of een vermist persoon. De deelnemers krijgen een ingesproken mededeling over een gezocht persoon of voertuig te horen op hun vaste of hun mobiele telefoon, of ze krijgen een sms-bericht. Als zij vervolgens iets zien of horen dat overeenkomt met het signalement, bellen zij direct naar een gratis telefoonnummer in de meldkamer van de politie. Zo kan de politie gerichter en sneller zoeken. Na afloop van de zoekactie krijgen alle deelnemers weer een bericht met informatie over het resultaat.
In Nieuwegein loopt er al sinds 2004 een proef met Burgernet. Gezien het succes is de proef nu uitge-breid met de acht gemeenten. Na evaluatie van de proef is het de bedoeling Burgernet stapsgewijs overal in het land in te voeren.

Burgemeester Burgman is verheugd over het grote aantal aanmeldingen. ,,Hoe meer inwoners deelne-men, hoe beter Burgernet kan worden ingezet en hoe effectiever het zal zijn.’’ Zij hoopt dat de komende weken het aantal deelnemers blijft toenemen. Burgman: ,,Inwoners van De Ronde Venen vinden veilig-heid een belangrijk onderwerp, dat is al eerder gebleken. Zij willen daar ook graag een bijdrage aan leveren. Deelname aan Burgernet is een van de manieren waarop dat kan.’’

Deelnemers van Burgernet blijken redelijk verdeeld te zijn over verschillende leeftijdscategorieën. De jongste deelnemer is 16 jaar, de oudste ruim 90. In het weekeinde heeft zich de duizendste deelnemer aangemeld, een inwoner van Wilnis.

Gezien het grote aantal aanmeldingen worden er twee informatieavonden georganiseerd in de Meijert in Mijdrecht waar de kersverse deelnemers nader worden geïnformeerd over het doel en de werking van Burgernet. Ook kunnen zij daar vragen stellen. De eerste bijeenkomst, waarvoor de helft van de huidige deelnemers is uitgenodigd, vindt plaats op woensdag 5 november om 20.00 uur. De tweede bijeenkomst is op woensdag 26 november.

Voor meer informatie: www.burgernet.nl
Een filmpje over de werking van Burgernet is te zien op YouTube: http://nl.youtube.com/watch?v=FK5meTxocmQ

laatst bijgewerkt op: 16 nov 2016 13:34Terug