Peter Bakker Nieuws en Fotografie Bakker Media RSS Feed Petershotnews.nl TWITTER

HOTNEWS

Grote explosie bij EHBO vereniging Wilnis

Datum: 03 september 2008
Bron: Ingezonden stukken
Op maandagavond hebben de leden van EHBO vereniging Wilnis en vrijwillige brandweer Wilnis 9 slachtoffers geholpen tijdens de startoefening van het nieuwe seizoen. De opzet van deze oefening was een explosie door dakwerkzaamheden bij Voorbij beton in Wilnis.
6 vrijwilligers van de Lotusgroep en 3 vrijwilligers van de brandweer Wilnis speelden de slachtoffers van de explosie.

Dakwerkzaamheden
Voordat de EHBO hulpverleners de slachtoffers konden stabiliseren en behandelen, heeft de brandweer eerst de locatie op het dak en in de garage veilig gesteld. Na de explosie heeft zich hevige rook in en boven de garage ontwikkeld. Twee dakwerkers zijn met verwondingen via de hoogwerker door de brandweer naar beneden gebracht. Een derde dakwerker is tijdens de explosie van het dak in de sloot gesprongen en onderkoeld door de brandweerboot uit het water gehaald. De EHBO’ers hebben zich daarna meteen ontfermd over de drie dakwerkers, waarvan een met brandwonden in het gezicht en de ander met ernstig inwendig letsel door de klap.

Slachtoffers in de garage
In de garage bevonden zich ten tijde van de explosie ook nog werknemers. Sommige konden na de explosie nog ontsnappen, maar hebben in hun paniek alsnog verwondingen opgelopen, variërend van chemische verbrandingen tot een botbreuk aan het sleutelbeen en enkele vingers. De brandweer heeft uiteindelijk nog een vrouw met een hyperventalitie-aanval en iemand met suikerziekte uit de garage gehaald.

Paniek
Het komt regelmatig voor dat er bij een ongeval paniek ontstaan bij één of meerdere personen. Natuurlijk kon dat in dit scenario ook niet ontbreken. Mensen met paniek kunnen de situatie voor zichzelf, de slachtoffers en de reddingswerkers nog gevaarlijker maken. Hier moet altijd door de EHBO en brandweer rekening mee worden gehouden.

Cursus EHBO
EHBO vereniging Wilnis start eind oktober met een nieuwe cursus EHBO inclusief reanimatie en AED. Aan het eind van de opleiding, na het succesvol afronden van het examen, ontvang je het diploma Eerste Hulp van het Oranje Kruis. Hierna houd je met tenminste 8 herhalingslessen per seizoen uw EHBO diploma actueel. In een gezellige groep wordt er praktijkgericht aan het bijhouden van de Eerste Hulp competenties gewerkt. Daarnaast hebben alle leden vrije inbreng voor enkele thema-avonden. Ben je geïnteresseerd? Neem contact op met Frank Hopman op tel. (0297) 285993 of mail [email protected].

laatst bijgewerkt op: 16 nov 2016 13:34Family Mijdrecht

Terug

Family Mijdrecht