Peter Bakker Nieuws en Fotografie Bakker Media RSS Feed Petershotnews.nl TWITTER

HOTNEWS

Let op! Duplo auto's

Datum: 17 juli 2008
Bron: Politie Regio Utrecht
De afgelopen twee maanden kwamen bij de politie tien meldingen binnen van gestolen auto’s die te koop werden aangeboden. De politie waarschuwt aspirant kopers alert te zijn bij de aankoop van een tweedehands auto.

Jaarlijks verwisselen vele tienduizenden tweedehands auto’s van particulieren zonder problemen van eigenaar. Helaas komt het ook voor dat criminelen gestolen auto’s aanbieden aan nietsvermoedende particulieren.

De gestolen auto’s worden voorzien van valse/gestolen kentekenplaten en vervalste kentekenbewijzen. De gestolen auto krijgt dus de identiteit van een al bestaande auto. Deze auto wordt dan op een veilingsite te koop aangeboden, vaak enkele duizenden euro’s goedkoper dan vergelijkbare auto’s.

Een potentiële koper maakt vervolgens een afspraak en de verkoper zoekt altijd een algemene plek op bij bijvoorbeeld een  wegrestaurant. Middels een geslepen praatje wordt de gestolen auto verkocht en de verkoper verdwijnt vervolgens en is niet meer te traceren. Later komt de verdachte erachter, bv bij APK keuring, dat hij een gestolen auto heeft gekocht.

De politie waarschuwt autokopers om alert te zijn bij aankoop van auto’s via verkoopsites etc. en de politie heeft een aantal tips om de oplichting te voorkomen.

Overtuig u van de identiteit van de verkoper; vraag twee legitimatiebewijzen ter inzage. Diens rijbewijs en ander officieel legitimatiebewijs (paspoort etc.) en noteer alle gegevens.

 • Maak een foto van de verkoper bij het voertuig. Een eerlijke verkoper zal het misschien vreemd vinden, maar een crimineel zal het bijna zeker weigeren.
 • Als de verkoper niet de tenaamgestelde is, vraag dan waarom deze het voertuig verkoopt en niet de eigenaar zelf. Neem contact met de tenaamgestelde op en regel een persoonlijke ontmoeting.
 • Controleer of het voertuig met alle details op het kentekenbewijs overeenkomt; dus o.a. het aantal deuren, de kleur, type, aantal cilinders, soort brandstof etc.
 • Controleer het kentekenbewijs op volledigheid en echtheid (zie www.rdw.nl) en www.liv.nl ). Vergelijk het goed met het kentekenbewijs van uw eigen auto.
 • Let op dat het APK-keuringsrapport aanwezig is.
 • Als het kenteken in de ruiten gegraveerd is, controleer dan of e.e.a. overeenkomt met de kentekenplaten op het voertuig.
 • Controleer het VIN (chassisnummer) op volledigheid en kijk of dit op de plek zit waar het officieel hoort te zitten.
 • Laat het voertuig bij voorkeur door een officiële instantie keuren.
 • Ontvang bij het voertuig MINIMAAL twee contactsleutels (van een gestolen auto hebben de criminelen doorgaans slecht één sleutel).       Controleer of alle sleutels op de portiersloten en kofferdeksel werken, of de afstandsbediening van alle sleutels op het voertuig werkt én of het voertuig met ALLE sleutels gestart kan worden. Accepteer NOOIT slechts één sleutel. Trap niet in de smoes dat de reservesleutels later nagestuurd zullen worden.
 • Als u tot aankoop besluit ga dan altijd met de verkoper naar het Postkantoor voor het overschrijven van het kentekenbewijs. Neem geen genoegen met het aannemen van de papieren en de afspraak dat u dit na b.v. het weekeinde zelf moet gaan doen en het overschrijvingsbewijs later kunt opsturen aan de verkoper. Als het een crimineel betreft zal deze u altijd een valse naam en vals adres geven! In de meeste gevallen is de verkoper nooit meer te traceren.
 • Betaling nooit contant maar via bank of giro. Geef nooit een aanbetaling.

laatst bijgewerkt op: 16 nov 2016 13:34Terug