Peter Bakker Nieuws en Fotografie Bakker Media RSS Feed Petershotnews.nl TWITTER

HOTNEWS

Foto's Straattheaterfestival online

Datum: 16 juni 2008
Bron: Ingezonden stukken

KROMME TENEN Zodra de (langetermijn-)weersverwachting voor zaterdag 14 juni beschikbaar is raadplegen de organisatoren iedere dag de website van het KNMI en MeteoConsult. Met kromme tenen lezen ze dag na dag de verwachting dat het aanhoudend sterk wisselvallig en koel zal zijn. Het is ook eigenlijk vragen om problemen een festival te organiseren dat zich helemaal buiten afspeelt. Artiesten informeren dagen te voren naar een regenscenario (dat niet bestaat). Maar na een bewolkt begin breekt de zon zaterdagochtend door en wordt het een zonovergoten festivaldag met een ideale festivaltemperatuur van zo’n 20 graden in het dorpscentrum.

De foto's staan op www.straattheaterdrv.nl.

KNIKKENDE KNIEËN
In het gemeentehuis bereiden een paar honderd leden van Jazz en Showballet Nicole zich voor op hun optreden. De living statues, gespeeld door vijf  jonge leerlingen van het Veenlandencollege uit Mijdrecht en Vinkeveen staan te pronken in de hal. De zenuwen gieren door hun lichaam. Met knikkende knieën staan de vijf pronkstukken naast de burgemeester bij de opening, en trekken later de aandacht van duizenden mensen in het dorp. Vroeg in de middag stroomt het dorpscentrum vol met mensen die aan den lijve komen ondervinden hoe gezellig en sfeervol het straattheaterfestival De Ronde Venen wel is, en om de vele optredens van de artiestengroepen mee te beleven, of al dan niet gepland daaraan mee te doen.

ZONOVERGOTEN FESTIVAL
Gestimuleerd door de zon ontstaat weer een bruisende en gezellige sfeer. Overal klinkt muziek van een grote groep jeugdige blokfluitspelers tot de professionele straatmuzikanten, van djembéspelers tot diverse koren en zangduetten. Ik hoor de heldere klanken van het Kindermusicalkoor “De Regenboog”. Een zeer alternatieve fanfare van zes boeven trekt geketend door de straat. Mensen genieten met volle teugen van de show Mannekino waar een stel acrobaten stunten als etalagepop. Het Raadhuisplein is beide keren afgeladen met een paar duizend mensen wanneer de spectaculaire luchtacrobatieshow IsséO! wordt gespeeld. Sira Minetti weet de nodige opwinding te veroorzaken bij het publiek en vooral bij de mannen die gevraagd worden mee te spelen in de show “Queen of the Street”. Het prachtige kleurrijke ballet op stelten door Ester van Leeuwen is van een heel ander genre. Mensen blijven daar geboeid naar kijken, evenals naar Jonas & Friends die de prachtige shows “Clowning Around” neer zet, of de show van Jonny en Sybil uit de jaren twintig. De Potloodventers proberen bij menige vrouw het schaamrood op de kaken te krijgen. Het zesbenige paard van Theatergroep A3 is moeilijk in toom te houden, vooral op het Raadhuisplein. Dan loopt hij pardoes Modehuis Vögele in.. En de Duitse Cats spelen mee met groot en klein.

OP ROLLETJES
Alles loopt op rolletjes. Of toch niet helemaal? Berry Knapen rolt tijdens zijn warming-up met een balancerende bezem bijna over een juist passerende rolstoel en staat even later met knikkende knieën zijn Comedy Show vol absurde kolder te spelen. Een mechanische zwerver rolt computergestuurd maar levensecht door de straat en laat menigeen in de veronderstelling dat er een echt mens in zit. Een 6-koppige veteranenfanfare baant zich een weg achter rollator en in rolstoel: een ongelofelijke band en tegelijkertijd gezellige bende, die na afloop van het theaterfestival het terras van Rendez-Vous op stelten zet met een laatste toegift van grote klasse!

De organisatie kijkt terug op een van de meest geslaagde en sfeervolste festivals van de afgelopen jaren. Het publiek en de artiesten hadden grote waardering voor de enorme verscheidenheid in de optredens en de strakke organisatie.

Wij hopen u zaterdag 20 juni 2009 allemaal weer te zien op het 17e Straattheaterfestival De Ronde Venen.

Foto's: Peter Bakker (www.straattheaterdrv.nl)

laatst bijgewerkt op: 16 nov 2016 13:34Terug