Peter Bakker Nieuws en Fotografie Bakker Media RSS Feed Petershotnews.nl TWITTER

HOTNEWS

Veiligheid in De Ronde Venen: toezicht op en rond de Vinkeveense Plassen

Datum: 15 mei 2008
Bron: Gemeente De Ronde Venen
Per seizoen trekt de Vinkeveense Plassen tienduizenden dagjesmensen, hotelgasten en seizoenrecreanten.

Gemeente en politie zetten zich in voor een veilig en leefbaar De Ronde Venen en dit geldt dus ook voor het recreëren. Daarom houdt de politie gedurende het recreatieseizoen - in samenwerking met het Recreatieschap Vinkeveense Plassen en hun toezichthouders- extra toezicht op en rond de Vinkeveense Plassen. De taak van de politie is het opsporen van strafbare feiten en het handhaven van de openbare orde. De politie treedt op tegen bijvoorbeeld snelvaren, wild kamperen, vuurtjes stoken en geluidsoverlast. Ook controleert de politie en toezichthouders bestuurders van boten of zij in het bezit zijn van vaarbewijzen en registratiegegevens om zo het aantal diefstallen van en vanaf vaartuigen te verminderen.

Toezichthouders van het recreatieschap zijn, net als de politie, bevoegd om bekeuringen te geven en aanhoudingen te verrichten. Deze bijzondere opsporingsambtenaren handhaven het naleven van regels die gelden op de eilanden. Zo mag een boot niet langer dan 3 x 24 uur bij hetzelfde eiland worden afgemeerd en moeten honden aan de lijn. Ook wordt regelmatig gecontroleerd of duikers en waterskiërs in het bezit zijn van een vergunning. De toezichthouders handhaven net als de politie ook de openbare orde.

Wat kunt u doen?
In de strijd tegen criminaliteit op en rond de Vinkeveense Plassen heeft de politie en het recreatieschap ook uw hulp nodig. Ziet u dat iemand een (motor)boot probeert te stelen of ziet u iemand die zich verdacht ophoudt, belt u dan 112. Hiermee verhoogt u de kans dat de politie die persoon in de kraag kan vatten. Is er geen spoed, maar wilt u wel dat de politie ter plaatse komt, belt u dan t. 0900 88 44. (bijv. bij constateren van overlast door snelvaren).

Bent u slachtoffer van een strafbaar feit, doe dan altijd aangifte. U kunt bellen met 0900-8844 voor het maken van een afspraak of aangifte doen via internet. Iedere aangifte met opsporingsindicatie wordt door de politie opgepakt. Daarnaast krijgt de politie een beter beeld van waar de criminaliteit zich afspeelt.

Het is van groot belang dat u zelf een goede registratie van gegevens (foto en registratienummers) van de boot of ander goed heeft en dit bij het aangifte doen van de diefstal kan vermelden. Er vindt namelijk op landelijk niveau registratie plaats. Bij het (terug)vinden van gestolen goederen, kan de politie aan de hand van deze gegevens uw goederen retourneren.

Preventietips
Diefstal van boten en/of buitenboordmotoren komt regelmatig voor. Om diefstal te voorkomen adviseert de politie het volgende:
 • Gebruik altijd goedgekeurde sloten zowel voor de boot als de buitenboordmotor.
 • Wordt de boot een lange tijd niet gebruikt, demonteer de buitenboordmotor en berg deze op een veilige plek op.
 • Bent u korte tijd afwezig dan blijft demonteren van de motor de voorkeur houden. Lukt dit niet, plaats dan een afdekzeil over de boot zodat de buitenboordmotor van het zicht ontrokken wordt.
 • Merk de buitenboordmotor door bijvoorbeeld de postcode in te graveren of een deel te bespuiten met verf. Hierdoor valt de motor meer op en wordt het stelen minder aantrekkelijk.
 • laatst bijgewerkt op: 16 nov 2016 13:34  Family Mijdrecht

  Terug

  Family Mijdrecht