RSS Feed Petershotnews.nl TWITTER

HOTNEWS

De BoodschappenPlusBus

Datum: 02 mei 2006
Bron: Ingezonden stukken
Gezamenlijk boodschappen doen; even een dagje er tussenuit, binnenkort kan het allemaal in de gemeente Woerden en De Ronde Venen. De dienst BoodschappenPlusBus biedt betaalbare activiteiten met begeleiding en vervoer voor mensen die weinig de deur uitkomen.

De voorbereidingen zijn in volle gang, want eind juni 2006 gaat de BoodschappenPlusBus rijden in de gemeente Woerden en De Ronde Venen.

Wat houdt de dienst BoodschappenPlusBus in?
De BoodschappenPlusBus is een begeleidingsdienst voor ouderen vanaf 55 jaar en mindervaliden, met het doel het voorkomen en tegengaan van eenzaamheid.

De BoodschappenPlusBus biedt begeleiding aan iedereen die zich zonder deze begeleide hulp zich niet of nauwelijks buitenshuis kunnen begeven

De Stichtingen Welzijn Ouderen Woerden en De Ronde Venen gaan deze dienst in hun regio opzetten met steun van het Nationaal Fonds Ouderenhulp. Dit fonds stelt voor de periode van 1 jaar, een Citroënbus die rolstoeltoegankelijk gemaakt is ter beschikking.

Groepswinkelen
De kernactiviteit van de dienst BoodschappenPlusBus is boodschappen doen, in groepsverband, altijd met begeleiding. Hierdoor kunnen ouderen blijven deelnemen aan het dagelijkse leven en blijven in de gelegenheid om andere mensen te ontmoeten.

Het gaat als volgt in zijn werk: klanten uit Woerden, Harmelen, Kamerik en Zegveld kunnen dagelijks het dienstenloket van de SWO Woerden bellen van 9.00 uur tot 12.00 uur, via het telefoonnummer 0348-416888 .

Klanten uit De Ronde Venen kunnen dagelijks bellen naar twee servicepunten van 9.00 uur tot 12.00 uur. Voor servicepunt Mijdrecht op telefoonnummer 0297 - 38 33 99 en voor servicepunt Wilnis op telefoonnummer 0297 23 76 10.

Klanten melden zich aan voor een bepaalde dag en een bepaalde activiteit.

Er wordt een tijd afgesproken, de bus haalt de klanten op en rijdt vervolgens naar bijvoorbeeld een supermarkt. Wanneer er rolstoelers bij zijn is de begeleiding 1 op 1, in andere gevallen kan de klant beschikken over een begeleider met een stevige arm.

Het motto is: Geef eenzaamheid géén tijd, op stap met de BPB

Er wordt ruim de tijd genomen om boodschappen te doen, na afloop helpen de begeleiders bij het inpakken en laden de boodschappen in. Vervolgens wordt gezamenlijk koffie gedronken en wordt iedereen weer thuis gebracht.

Het streven is om zoveel mogelijk drempels weg te halen; de prijs wordt bewust laag gehouden en de BoodschappenPlusBus biedt de gelegenheid om zelfstandig en veilig boodschappen te doen.

Maar er is nog meer
Wekelijks zal er een uitstapje aangeboden worden, waarbij gedacht moet worden aan toeristische attracties, musea of horecagelegenheden.

De activiteiten van de BoodschappenPlusBus komen in een nog te vormen informatiebulletin van de BoodschappenPlusBus te staan en ook in lokale bladen.

Er worden folders en flyers gemaakt en de activiteiten zijn in de toekomst te zien op de website van de beide SWO’s.; www.swo-woerden.nl en www.swo-derondevenen.nl.

De klant betaalt de BoodschappenPlusBus per dienst. Voor alle reguliere activiteiten binnen de gemeente Woerden en de Ronde Venen betaalt men € 3,-. De prijs van de uitstapjes wordt bepaald door afstand en/of entreekosten.

De begeleiding wordt uitgevoerd door vrijwilligers en mensen die op dit moment “niet actief” zijn, maar het wel willen worden. Het werk bij de BoodschappenPlusBus kan een opstap zijn naar een (nieuwe) baan.

De BoodschappenPlusBus maakt voor de uitvoering van haar diensten gebruik van een bus, maar is met nadruk geen vervoersbedrijf. Voor het uitvoeren van betaalbare diensten is geld nodig en daarom gaan de SWO’s al direct bij de start op zoek naar financiers zoals bedrijven, fondsen, overheid en donateurs.

Groot succes
Het concept BoodschappenPlusBus is in Nederland nog maar op 1 plaats te vinden n.l. Den Haag. Het heet daar BoodschappenBegeleidingsDienst (BBD) en draait al 14 jaar met een groot succes. Daarom heeft het Nationaal Fonds Ouderenhulp de BBD gevraagd een trainingsprogramma samen te stellen, waaraan een aantal Nederlandse gemeenten, waaronder Woerden en De Ronde Venen, heeft deelgenomen.

Inlichtingen en aanmelding van vrijwilligers bij Nicole Wolf, regiomanager BPB Woerden en De Ronde Venen.

Voor Woerden kunnen vrijwilligers zich melden op telefoonnummer 0348-421101, voor De Ronde Venen 0297-230288 of via e-mail: [email protected] .

laatst bijgewerkt op: 16 nov 2016 13:34Terug