RSS Feed Petershotnews.nl TWITTER

HOTNEWS

Sportieve strijd bij Vinkeveense scholendriekamp

Datum: 24 april 2006
Bron: Ingezonden stukken
Afgelopen donderdag stond bij korfbalvereniging De Vinken in het teken van de Nationale Sportweek; de week van 14 t/m 22 april waar verspreid over het hele land zo'n 1600 sportevenementen (met ruim 200.000 deelnemers) werden georganiseerd.

In januari werd korfbalvereniging De Vinken benaderd om iets te organiseren. Na wat brainstormen werd gekozen voor een Scholendriekamp die gehouden zou worden op de dag van de School en Sport (20 april). De aangeschreven scholen: de St. Jozefschool (2 klassen), CNS De Schakel en de Openbare School De Pijlstaart, reageerden allen zeer enthousiast.

En ze hadden er afgelopen donderdag ook zin in. De eerste kinderen waren al ruim een half uur voor aanvang op het strijdperk aanwezig. De spandoeken werden zo goed mogelijk neergezet, de taktiek werd nog even besproken en de Pijlstaartschool die als laatste kwam aanlopen werd getrakteerd op een oorverdovend kabaal. Kortom de sfeer was goed en de spanning was op de gezichten te lezen. Want hoewel de organisatie de afgelopen weken al een tipje van de sluier had gelicht, wisten zowel de leerkrachten als de kinderen niet precies wat hen te wachten stond.

Vinkendukaten
De opzet van de scholendriekamp was erop gericht om zoveel mogelijk Vinkendukaten te vergaren. Door snel, slim, maar zeker ook met overleg te handelen. Een centrale rol was daarbij weggelegd voor de onderwijzer. Daarnaast moest deze ook daadwerkelijk actief meedoen. Dat begon al bij het eerste onderdeel: de warming-up. Op de muziek (fantastisch geregeld door Powermix) werd gedurende vijf minuten de spieren losgemaakt. Ruim 100 kinderen en hun leerkrachten lieten al de eerste zweetdruppeltjes zien. Maar de beloning was er naar: elke school verdiende de maximale hoeveelheid 'Vinkendukaten'. Twee dukaten voor het feit dat alle leerlingen meededen en een extra dukaat voor de sportieve meehuppelende leerkracht. Vooral deze laatste dukaat werd met groot gejuich ontvangen.

Overlopertje
Het tweede spel was een ouderwets overloopspel. Elke klas had constant 10 lopers in het spel. Deze moest proberen een dukaatje naar de overkant te brengen. Dat werd hun moeilijk gemaakt door 8 tikkers (6 uit de andere klassen en 2 uit hun eigen klas). "Wat een chaos," verzuchtte een van de leerkrachten, "maar wel een mooie" voegde hij er meteen aan toe. En inderdaad het was prachtig om te zien. De kinderen bleven maar af en aan lopen om hun 100 dukaatjes naar de overkant te brengen. Maar ook de leerkracht moest gedurende 5 minuten optreden als tikker. Want ook dat kon weer bonusdukaten opleveren. Na ruim 10 minuten was het spel afgelopen. De klassen waren door hun dukaten heen. En het tellen kon beginnen. Uiteindelijk bleek de St. Jozefschool 1 de grote winnaar. Maar liefst 76 van de 100 dukaatjes waren veilig naar de overkant gebracht. Dat leverde hen 4 grote Vinkendukaten op. Nummer 2, St Jozefschool 2 had er 62 veilig overgebracht en kreeg 3 grote Vinkendukaten, de Pijlstaart (55 overgebracht) kreeg er 2 en hekkesluiter De Schakel (48 overgebracht) verdiende 1 Vinkendukaat.

Zweeds renspel
Het derde spel was het Zweeds Renspel. Daarbij kwam het niet alleen aan op snelheid en behendigheid, maar ook op denkvermogen en overleg. Elke klas moest 12 opdrachten volbrengen: 6 doe-opdrachten en 6 denkopdrachten. In een bepaalde volgorde. Maar alvorens ze de opdracht mochten uitvoeren, moest een tweetal uit de klas op zoek naar het opdrachtnummer dat ergens langs het veld verstopt was. Na ruim een half uur kwam ook aan dit vermoeiende onderdeel een eind. Alle klassen waren binnen de tijd klaar en hadden ook hun denk-opdrachten na veelvuldig en hartstochtelijk overleg ingeleverd. Na zoveel inspanning was een korte pauze met de nodige versnaperingen (limonade, koek en appels van de firma Ruizendaal) hun beloning. Dat gaf de organisatie even wat lucht om alle vragen vlug na te kijken. De winnaar van het overloopspel - de St. Jozefschool 1 - bleek het dit keer wat minder goed gedaan te hebben en behaalde 'slechts' 3 Vinkendukaten. Hun schoolgenoten (St. Jozefschool 2) daarentegen deden het zowel bij de denk- als bij de doe-opdrachten bijzonder goed. Bij beide onderdelen werden ze tweede. Dat leverde hen in totaal 6 Vinkendukaten op. Maar ook de Pijlstaart verdiende 6 dukaten. Zij waren de snelste bij de doe-opdrachten en werden derde bij de denkopdrachten. De Schakel behaalde 5 grote dukaten. Zij waren weliswaar de 'langzaamste', maar ook de 'slimste' van het hele stel. De tussenstand na drie van de vier onderdelen was als volgt:
St. Jozefschool 2 12 dukaten
De Pijlstaart 11 dukaten
St. Jozefschool 1 11 dukaten
De Schakel 10 dukaten

Estafette
Hadden de scholen zich enigszins op de eerste onderdelen kunnen voorbereiden, de laatste opdracht was voor iedereen een verrassing: een zgn. verkleedestafette. Elke klas kreeg een vuilniszak met kleren. Twee leerlingen trokken elk een kledingstuk aan en legden zo snel mogelijk een bepaald parcours af. Bij terugkomst trokken zij die twee kledingstukken uit, gaven die aan een volgend tweetal en deze trokken vervolgens elk twee kledingstukken aan. Dus niet alleen de snelheid, maar ook de keus van het kledingstuk (een muts is toch wat makkelijker dan een trainingsjack) was bepalend. De groep die het allemaal het handigste deed, was uiteindelijk de St. Jozefschool 2, gevolgd door de Pijlstaart. De strijd om de laatste plaats was een nek-aan-nek-race tussen De Schakel en de St. Jozefschool 1. De laatste twee lopers van De Schakel werden als het ware 'binnengeschreeuwd' door hun klasgenoten. Zo fanatiek ging het eraan toe.

De prijsuitreiking Na dit laatste onderdeel werden de leerkrachten naar voren geroepen. Hardop werd er meegeteld bij het tellen van de Vinkendukaten. Grote winnaar bleek de St. Jozefschool 2. Door de winst bij de estafette hadden zij 4 dukaten aan hun totaal toegevoegd en het aantal op 16 gebracht. De nummer 2 van de estafette bleek ook de nummer 2 van de eindstand te zijn: de Pijlstaart ging van 11 naar 14 dukaten. De Schakel en de St. Jozefschool 1 eindigden uiteindelijk op 12 dukaten. Tot slot kregen alle deelnemers een Vinkentasje met inhoud. Voor de winnaars was er daarnaast nog een grote taart die ter plekke verorberd werd. Een mooie afsluiting van een mooie, sportieve middag.

laatst bijgewerkt op: 16 nov 2016 13:34Terug