RSS Feed Petershotnews.nl TWITTER

HOTNEWS

Extra controle helmdraagplicht

Datum: 11 april 2006
Bron: Politie Regio Utrecht
Rijn&Venen - In de maanden april tot en met september 2006 vinden in het district Rijn&Venen en in de gehele stad Utrecht extra helmcontroles plaats. Deze controles hebben tot doel het helmgebruik bij bromfietsers te stimuleren. Motoragenten van het Bureau Verkeer Onder Controle (BVOC) van de Politie Utrecht zullen de komende zes maanden in totaal 40 uur per week controleren op locaties waar veel bromfietsers rijden.

Werkwijze
De motorrijders van het BVOC gaan in tweetallen in tegengestelde richting kris kras door de politiedistricten surveilleren op locaties die door de plaatselijke politie zijn aangegeven en waar dus veel bromfietsjeugd te vinden is. Ook het regionale scooterteam van de Politie Utrecht zal in deze periode regelmatig in het district Rijn&Venen en de stad Utrecht aan het werk zijn.

Waarom? Een risicovolle doelgroep!
Brom- en snorfietsers lopen verreweg het meeste risico van alle verkeersdeelnemers. Mede door het niet of onjuist (te wijd, geen kinband, kapot) gebruik van de bromfietshelm is het aantal slachtoffers in deze categorie weggebruikers onnodig hoog.

Van de bromfietsers draagt inmiddels ruim 93% een helm. Bij passagiers ligt dat helaas anders: 15% van de bromfietspassagiers draagt geen helm. Bijrijders geven vaak aan geen helm bij zich te hebben. De argumenten van bestuurders om geen helm te dragen variëren van ‘vergeten, korte rit, zit niet lekker, geen zin, slecht voor mijn kapsel’ tot slecht ‘zicht’. Uit onderzoek van het Bureau Verkeershandhaving Openbaar Ministerie (BVOM ) blijkt dat, hoe meer bromfietsers de controles zien of erover horen, des temeer zij de pakkans inschatten. Hoe hoger die pakkans wordt ervaren, des te meer hoe meer de helm wordt gedragen.

Bureau Verkeer Onder Controle
Het Bureau Verkeer Onder Controle is een team binnen de Politie Utrecht dat zich uitsluitend met verkeershandhaving bezighoudt, als aanvulling op de normale sterkte. Het BVOC wordt gefinancierd en ondersteund door het BVOM. De controles van het BVOC concentreren zich op vijf speerpunten: alcohol, rood licht, gordel, helm en snelheid.

laatst bijgewerkt op: 16 nov 2016 13:34Terug