RSS Feed Petershotnews.nl TWITTER

HOTNEWS

De kaas woog 8280 gram

Datum: 09 januari 2006
Bron: Ingezonden stukken
Afgelopen maandagavond tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst in De Boei te Vinkeveen. Van oudsher bekend als de kramenmarkt, waar iedere vereniging binnen de grenzen van De Ronde Venen zich kan presenteren.

Bij de achteringang de stand van het CDA. Op een stoel naast de stand lag een kaas gemaakt door een zelfkaas makende boer. Een van de weinigen in De Ronde Venen die dat vak nog beoefenen. Zo'n honderd jaar terug stond de streek nog bekend om zijn boerenkaas. Bij de kaas een oproep: "Wie het juiste gewicht raadt, krijgt de kaas thuisbezorgd."

Zevenenzestig mensen reageerden. De schattingen lagen tussen iets meer dan een kilo tot twaalf kilo. De vragen gingen over "Mag ik hem even vasthouden" en "Is het jonge of oude kaas". Kennelijk is raden door iets vast te pakken zuiverder dan schatten op het oog en is het gewicht van een jonge kaas bij dezelfde afmetingen anders dan bij een kaas die bij de boer al wat langer op het schap heeft gelegen.

De kaas woog precies 8280 gram ofwel ruim acht kilo en velen zaten er naast. Zelfs een oud-zelfkazende boer aan de Mijdrechtse Dwarsweg had het mis. Zo zie je maar, op het oog schatten is moeilijk. Afgelopen zaterdag werd de kaas thuisbezorgd bij de familie Van Vliet aan de Timotheegras te Wilnis en hoogspersoonlijk overhandigd door loco-burgemeester Van Breukelen geassisteerd door aankomend raadslid Ingrid Lambregts.

laatst bijgewerkt op: 16 nov 2016 13:34Terug