Notice: Undefined variable: aExtraHeaders in /home/hoisen6926/domains/petershotnews.nl/public_html/controllers/news.cont.php on line 89

Notice: Undefined variable: aExtraHeaders in /home/hoisen6926/domains/petershotnews.nl/public_html/controllers/news.cont.php on line 98

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/hoisen6926/domains/petershotnews.nl/public_html/controllers/news.cont.php on line 98
Hoe ziet het centrum van Vinkeveen er over 15 jaar uit? - Peters Hotnews.nl
Peter Bakker Nieuws en Fotografie Bakker Media RSS Feed Petershotnews.nl TWITTER

HOTNEWS

Hoe ziet het centrum van Vinkeveen er over 15 jaar uit?

Datum: 07 december 2005
Bron: Gemeente De Ronde Venen
Hoe ziet het centrum van Vinkeveen er over 15 jaar uit? Die vraag laat zich niet gemakkelijk beantwoorden. Het hangt er vanaf welk onderdeel van het dagelijks leven in Vinkeveen bedoeld wordt. Gaat het om de historische lintbebouwing en of die behouden kan blijven? Hoe is het over 15 jaar gesteld met het niveau van de voorzieningen zoals zorg, scholen, winkels? Wat is er dan geregeld om het verkeer in goede banen te leiden? En niet te vergeten: Welke rol speelt recreatie over 15 jaar in Vinkeveen; kan die aan de behoefte voldoen? Kortom: vragen op uiteenlopende onderwerpen (gemeentelijke beleidsterreinen), die toch in samenhang met elkaar beantwoord moeten worden.

Structuurvisie
Het college van burgemeester en wethouders wil de samenhang tussen de uiteenlopende onderwerpen inzichtelijk maken. Ook wil B&W nagaan welke ontwikkelingen mogelijk en wenselijk zijn, en welke niet. Het geheel van sterke en zwakke kanten van het centrum van Vinkeveen, van de kansen en de bedreigingen voor de Vinkeveense samenleving tussen nu en 2020, wordt een ‘structuurvisie' genoemd. Een structuurvisie is dus het startpunt voor verdere ontwikkeling en moet door de gemeenteraad worden vastgesteld.

Bestemmingsplan
Meestal wordt een vastgestelde structuurvisie vertaald in een bestemmingsplan. Dat heeft een zwaardere juridische status, omdat erin is vastgelegd hoe de grond gebruikt mag worden. Ruimte om te wonen, te werken en te recreëren. De meeste gemeentelijke bestemmingsplannen worden opgesteld om de huidige - zo gegroeide situatie - vast te leggen (conserverend plan). Maar het op te stellen bestemmingsplan voor het centrum van Vinkeveen moet echter vernieuwingen mogelijk maken (initiërend plan). Dat maakt het opstellen van een structuurvisie van groot belang, want bij het opstellen van de visie kunnen nieuwe beleidsrichtingen worden uitgezet en moet het politieke en maatschappelijke draagvlak daarvan worden getoetst.

Kadernotitie Centrum Vinkeveen
Maar zover is het nog niet. Voordat B&W de structuurvisie opstellen, bepaalt de gemeenteraad eerst over welke onderwerpen de structuurvisie uitspraken moet doen. De structuurvisie wordt dus ontwikkeld binnen het kader dat de gemeenteraad stelt.
Op 1 december zijn de circa 25 onderwerpen uit een zogeheten “kadernotitie” besproken in een workshop met de raadscommissies Ruimtelijke ordening en Openbare werken. In de kadernotitie zijn door B&W bewust nog geen keuzes gemaakt en slechts ‘denkrichtingen' aangedragen, om nog alle ruimte te bieden aan andere ideeën, denkrichtingen of voorstellen. De raadsleden hebben op 1 december daarom ook niet meer dan een voorlopig standpunt ingenomen over de uitgangspunten voor de structuurvisie.

Uw reactie op de kadernotitie
Het college van B&W vindt het van groot belang dat ook de belanghebbenden (inwoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties) kunnen reageren op de kadernotitie. Daarom ligt de kadernotitie van 7 december 2005 tot en met 11 januari 2006 ter inzage in het gemeentehuis bij de balie Bouwen & wonen, én in de bibliotheek in Vinkeveen. Als bijlage bij de kadernotitie is op die locaties een map aanwezig, met een aantal visies van particulieren en bedrijven én andere relevante stukken, zoals principeverzoeken en bouwaanvragen. Deze stukken zijn ter informatie. Ook zijn in deze map een verslag van de workshop met de raadsleden en de eerste reactie van maatschappelijke verenigingen aanwezig.

De kadernotitie is ook te downloaden vanaf de gemeentelijke website, www.derondevenen.nl  vanuit de rubriek Projecten, Structuurvisie Centrum Vinkeveen. Van de bijlagen zijn helaas geen digitale versies beschikbaar. En mocht u zelf een papieren exemplaar van de kadernotitie wil hebben; hij is te koop voor € 5,-bij de balie Bouwen en wonen in het gemeentehuis.

Vragen aan u
B&W nodigen belanghebbenden in het centrum van Vinkeveen van harte uit om op de onderwerpen in de kadernotitie te reageren. Per onderwerp is aangegeven aan welke ontwikkelingen gedacht kan worden en de onderwerpen zijn gegroepeerd in deelgebieden en per deelgebied is een denkrichting geformuleerd. Concreet wil het college graag antwoord hebben op de volgende vragen:

1. Wilt u de onderwerpen die in de kadernotitie staan, worden meegenomen in de structuurvisie? Welke andere onderwerpen vindt u zo belangrijk dat u ze wilt toevoegen? Welke onderwerpen vindt u niet relevant en kunnen wat u betreft weggelaten worden?
2.Wat vindt u van de geformuleerde denkrichtingen? Bent u het er mee eens? Gaan de ideeën wat u betreft te ver, of juist niet ver genoeg? Hebt u een uitgesproken voorkeur wat betreft de keuzes die het gemeentebestuur zou moeten maken? Of draagt u alternatieven aan?

U kunt uw reactie op de kadernotitie adresseren aan: College van Burgemeester en Wethouders, Kadernotitie structuurvisie Centrum Vinkeveen, Antwoordnummer 5012, 3600 XM Mijdrecht (Geen postzegel nodig.) U kunt uiteraard ook per e-mail reageren, via het e-mailadres: info@derondevenen.nl. Geef het bericht dan het onderwerp “Reactie Kadernotitie structuurvisie Centrum Vinkeveen”.

Vervolg stappen
  • Op grond van de kadernotitie, de standpunten van de leden van de raadscommissie Ruimtelijk Ordening en Openbare werken, én de reacties van de belanghebbenden, stelt het college een Nota van Uitgangspunten voor de structuurvisie Centrum Vinkeveen op.
  • Daarna (maart 2006), biedt het college de nota voor besluitvorming aan de gemeenteraad aan. Degenen die op de kadernotitie gereageerd hebben, ontvangen dan ook een exemplaar van de Nota van Uitgangspunten.
  • Nadat de gemeenteraad akkoord is gegaan met de Nota van Uitgangspunten stellen B&W een structuurvisie op, waarin concrete voorstellen worden gedaan voor de ontwikkeling van het centrum van Vinkeveen.
  • Naar verwachting zullen B&W de Structuurvisie Centrum Vinkeveen half 2006, voor bespreking met de inwoners en behandeling in de gemeenteraad aanbieden.

    Mocht u vragen hebben naar aanleiding van de Kadernotitie of de procedure, dan kunt u maandag t/m donderdag tussen 10.00 en 12.00 uur, telefonisch contact opnemen met de projectleider R. de Vries, telefoon (0297) 29 18 65, of mevrouw J. Braam, telefoon (0297) 29 18 34. U kunt hen ook per e-mail benaderen: r.devries@derondevenen.nl of j.braam@derondevenen.nl.  
  • laatst bijgewerkt op: 16 nov 2016 13:34



    Family Mijdrecht

    Terug

    Family Mijdrecht