RSS Feed Petershotnews.nl TWITTER

HOTNEWS

ZATERDAG 25 JUNI 2005: Open tuinen in Wilnis en Vinkeveen voor SOS De Ronde Venen

Datum: 23 juni 2005
Bron: SOS De Ronde Venen
Op zaterdag 25 juni zijn van 10.00 tot 17.00 uur zeven tuinen in Wilnis en Vinkeveen open­gesteld. Naast bezichtiging is er in elke tuin ook wat anders te doen, zoals verkoop van plantjes, zaden, jam, kaarten en roostertjes voor bloemschikken. Overal staan koffie en thee klaar, bij sommige tuinen met zelfgebakken koekjes of taart. Bij twee tuinen wordt zelfs sangria geserveerd. In de tuin aan Achterbos in Vinkeveen kan tegen betaling van € 2,= een foto gemaakt worden. De opbrengst van deze dag is bestemd voor Stichting Ontwikkelingssamenwerking De Ronde Venen. De entree bedraagt € 2,= per tuin (de openbare tuin bij De Woudreus is vrij te bezoeken).

De tuinen hebben een verschillende sfeer en zijn daarom allemaal een bezoekje waard. Een leuke manier om dat te doen is per fiets. Bij sommige tuinen is bovendien weinig parkeergelegenheid. Daarom wordt mensen die hun fiets per auto meenemen, geadviseerd om te beginnen bij de tuin aan de Mijdrechtse Dwarsweg of Pieter Joostenlaan in Wilnis. De route langs alle tuinen is ongeveer 15 km lang. Bij elke tuin is een routebeschrijving te koop voor € 1,=.
De adressen van de opengestelde tuinen in Wilnis zijn: Mijdrechtse Dwarsweg 21 (naast het BP-benzinestation), Pieter Joostenlaan 28a (NME-centrum De Woudreus), Burgemeester Padmosweg 4a en Herenweg 15. In Vinkeveen zijn de tuinen van Demmerik 69, Achterbos 33 en Voorbancken 8 opengesteld. Voor meer informatie: tel (0297) 273692.

De tuin aan de Mijdrechtse Dwarsweg 21 in Wilnis (naast het BP-benzinestation) is 3.000 m2 groot en ligt aan een drukke weg, maar eenmaal binnen merk je daar weinig van. Het is een prachtige tuin met heel veel rozen en weelderige klimmers waar­onder een aantal enorme kamperfoelies. Verder zijn er twee vijvers, prieeltjes, fruit­bomen en een moestuin. Op 25 juni zijn er o.a. zelfgemaakte kaarten te koop. Kinderen kunnen zich amuseren op de trampoline of de schommel. SOS De Ronde Venen staat hier met een stand. Ook wordt er sangria geserveerd.
De tuin van Demmerik 69 in Vinkeveen is 2.800 m2 groot, heeft een romantische uitstraling en is in een aantal ‘kamers’ verdeeld. Zo is er een witte tuin met de prachtige wildgroeiende klimrozen Sanders White en Bobby James. De ovale tuin heeft voor het merendeel een donkerrode en paarse beplanting (de juli-border) Het rozenprieel is begroeid met de roos Albertine. In de vroegere oude boomgaard is o.a. een hosta-border en een verborgen buxustuintje. In de vijvertuin vindt u veel blauwe floxen, agapanthus en astilbes. Ook is er nog een kamer met overwegend gele bloemen en planten. Op 25 juni zijn er plantjes en zelfgemaakte jam te koop.
De tuin aan Achterbos 33 in Vinkeveen (6.000 m2 groot en zo’n 35 jaar oud) herbergt diverse mooie bomen, waaronder een prachtige metasequóia. De tuin bestaat uit twee delen, met brede sloten rondom en in het midden. Het voorste deel dat aan de weg grenst, is vrij traditioneel van opzet, met een groot gazon en diverse borders. Vanuit dit gedeelte zijn er twee zichtlijnen naar het achterste deel, met op de achtergrond het boerenland. Het achterste deel van de tuin, dat bereikbaar is via een bruggetje, is opgedeeld in een stuk met een wat ruigere beplanting (de zgn. “Le Roy tuin terwijl het andere stuk een heel andere soort beplanting heeft dan we hier gewend zijn. Dit is een heel droog gedeelte met een mediterrane uitstraling. Oorspronkelijk bevond zich hier een tennisbaan; dit gedeelte laat nu een droogteminnende, ijle beplanting zien, met veel kruiden. In deze zeer gevarieerde tuin kunt u een foto van uzelf laten maken voor € 2,=.
Rondom het huis aan Voorbancken 8 in Vinkeveen bevindt zich een mooie Engels aandoende tuin: buxusvakken gevuld met lavendel, stamrozen, floxen, geraniums en vele andere romantische planten. In de intieme voor- en zijtuin bevindt zich een verzameling hortensia’s en ook is er een prachtig prieel geheel begroeid met klimop. Een spannende gele border en een leuk tuinhuis met een minimoestuintje complementeren het geheel. Op 25 juni zijn er roostertjes voor bloemschikken verkrijgbaar. Ook kunt u er terecht voor stekjes en eenjarigen.
De tuin bij NME-centrum De Woudreus (Pieter Joostenlaan 28a in Wilnis) is een thematisch opgezette tuin. De bedoeling van deze educatieve tuin is om te laten zien hoe je een tuin ‘natuur­vriendelijk’ kan inrichten en onderhouden. In de tuin vindt men kruiden, gebruiks­planten en oude groenten, een ‘bos’ met onder­begroeiing (met diverse stinzenplanten), vijver met moeras, muur met begroeiing, akker, vogelbosje, dijktalud, vlinderplanten en een geurcirkel. De tuin wordt onderhouden door een groep vrijwilligers. Op 25 juni zijn er diverse planten te koop; ook wordt er sangria geschonken. Verder kan de tentoonstelling ‘Milieu in eigen huis’ bezocht worden.
De tuin aan Burgemeester Padmosweg 4a in Wilnis heeft een verrassende ligging: ze ligt in de bocht naar de Polder Wilnis Veldzijde, met uitzicht op tweehonderd grazende koeien. In de eenvoudige tuin bevinden zich fijne zitjes, een zandbak en een groentetuintje. Op 25 juni is deze tuin voor het eerst opengesteld voor publiek. Er is o.a. eigengemaakt gebak verkrijgbaar.
De tuin aan de Herenweg 15 in Wilnis doet dit jaar ook voor het eerst mee. In deze ‘makkelijke’ tuin overheersen blauwe en roze tinten. Zo zijn er verschillende soorten rozen, sedums en hosta’s te vinden. Ook staan er beelden in. Op 25 juni worden bij de koffie zelfgebakken koekjes geserveerd.

Stichting Ontwikkelingssamenwerking De Ronde Venen is door de gemeente De Ronde Venen in het leven geroepen en houdt zich bezig met ontwikkelingssamenwerking. Ze doet dit door de Rondeveense bevolking voor te lichten over de noodzaak van samenwerking tussen de rijke westerse landen, zoals Nederland, met ontwikkelingslanden en door geld in te zamelen voor concrete projecten in een aantal ontwikkelingslanden, zoals Guatemala, Nepal, Sri Lanka, Roemenië en Kenia.

Voor meer informatie over de open tuinen kunt u terecht bij Ineke Bams van NME-centrum De Woudreus, tel. (0297) 273692. Wilt u meer informatie over SOS De Ronde Venen, dan kunt u terecht bij Nel Bouwhuijzen, tel. (0297) 261982.

laatst bijgewerkt op: 16 nov 2016 13:34Terug