RSS Feed Petershotnews.nl TWITTER

HOTNEWS

Compost van Verhoef stinkt, maar binnen wettelijke norm

Datum: 12 mei 2005
Bron: www.un.nl
MIJDRECHT - Het Mijdrechtse composteringsbedrijf Verhoef Groenrecycling aan de Provincialeweg heeft van de Raad van State het voordeel van de twijfel gekregen.

De kans bestaat, aldus de hoogste bestuursrechtbank, dat omwonenden stankoverlast zullen hebben van het composteringsbedrijf. Maar het is ook goed mogelijk dat de overlast binnen de perken kan worden gehouden met het opleggen van zogenaamde nadere eisen. Dit bepaalde de Raad van State in de beroepszaak die omwonende G. Kroon van de Provincialeweg 13 heeft aangespannen tegen de provincie Utrecht. Het provinciebestuur verleende aan Verhoef vorig jaar een nieuwe milieuvergunning. Daarmee kan het bedrijf 20.000 ton groenafval per jaar gaan verwerken. Volgens de Nederlandse Emissie Richtlijn Lucht (NeR), een richtlijn met voorschriften om stankoverlast tegen te gaan, zitten woningen op een afstand van 300 meter tot 375 meter van een bedrijf als Verhoef in de gevarenzone. De woning van Kroon staat op 330 meter afstand van de composthoop.

De omwonende stelde op de rechtszitting vorige maand dat de afstand tussen zijn huis en het composteringsbedrijf te klein is en dat hij dus onrechtmatige stankhinder zal ondervinden. Maar de Raad van State wijst erop dat het moeilijk is om de precieze stankhinder van Verhoef te berekenen. Dit heeft te maken met de wisselingen van de windrichting.

Om die reden heeft de provincie volgens de Raad van State terecht een bepaalde zone aangenomen waarbinnen de hinder nog beheerst lijkt te kunnen worden. Dit is in overeenstemming met de NeR. De zone ligt op 300 tot 375 meter van de composthoop. De woning van Kroon ligt in de zone.

Met het opleggen van nadere eisen, bijvoorbeeld dat de composthoop niet door elkaar mag worden gehusseld bij een bepaalde windrichting, is de stankverspreiding binnen de perken te houden. Het omzetten van composteringsmateriaal versnelt het composteringsproces.

De Raad van State is het verder eens met de provincie dat de compostlucht van Verhoef, waar voornamelijk snoeimateriaal van rozenkwekers uit de buurt wordt verwerkt, uitstekend past in de landelijke omgeving waar Kroon woont.

laatst bijgewerkt op: 16 nov 2016 13:34Terug