Notice: Undefined variable: aExtraHeaders in /home/hoisen6926/domains/petershotnews.nl/public_html/controllers/news.cont.php on line 89

Notice: Undefined variable: aExtraHeaders in /home/hoisen6926/domains/petershotnews.nl/public_html/controllers/news.cont.php on line 98

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/hoisen6926/domains/petershotnews.nl/public_html/controllers/news.cont.php on line 98
Opening clubhuis Scouting Eliboe drukbezocht - Peters Hotnews.nl
Peter Bakker Nieuws en Fotografie Bakker Media RSS Feed Petershotnews.nl TWITTER

HOTNEWS

Opening clubhuis Scouting Eliboe drukbezocht

Datum: 09 maart 2005
Bron:
De Ronde Venen - Vele tientallen belangstellenden, hoofdzakelijk ouders van leden van de scoutingclub Eliboe, clubleden zelf, het college van B&W alsook leden van de commissie Welzijn van de Gemeente De Ronde Venen, trotseerden zaterdagmiddag laat de snijdende noordoostenwind om bij de officiële opening van het nieuwe clubhuis van Scouting Eliboe aanwezig te zijn. Ter gelegenheid hiervan had een groep leden van de club een omvangrijke stellage gebouwd dat dienst moest doen als ‘openingsevenement’. Met behulp van blikken en potten, hout, touwwerk, pvc-buis, een hamer, water en diverse slimmigheidjes, diende het openingsmechanisme in werking te worden gesteld om het laken, waarmee de toegang tot het clubhuis was afgesloten, te verwijderen. Na enkele toespraken van onder anderen Eliboe voorzitter Rob Blans, wethouder Jan van Breukelen – die en passant het insigne van Eliboe kreeg opgespeld - voerde burgemeester Marianne Burgman het woord. Zij memoreerde onder meer welk een belangrijke functie scoutingclubs in het algemeen en Eliboe in het bijzonder kunnen hebben bij de vorming van jongeren. Het leren omgaan met elkaar, in teamverband activiteiten ontwikkelen, de natuur leren kennen, in de praktijk met gereedschap en materialen werken, de discipline die bijgebracht wordt en zo meer, zijn daarvan kenmerken. De burgemeester wees erop dat scouting de grootste jongerengroep van Nederland vertegenwoordigt. Zelf heeft zij veel op gehad met scouting en eigenlijk nog steeds. Ooit was zij voorzitter van het landelijk bestuur, waarin zij Rob Blans in die functie afloste.
Omdat iedereen het steeds kouder kreeg werd snel overgegaan tot de openingsceremonie, maar niet nadat jeugdleden een wolk van oranje en blauwe ballonnen met een adreskaartje eraan het grijze luchtruim had laten kiezen. Vervolgens verrichtte Burgman snel de openingshandeling door met een schaar het touw door te knippen waarmee het openingsmechanisme in werking werd gezet. Dat functioneerde wonderwel op het vallen van een tennisbal na die de pvc-buis miste waar hij doorheen moest rollen… Geen nood, met de hand werd de bal in de buis gedeponeerd waarna het onder gejuich alsnog allemaal goed ging. De ingang kwam vrij en iedereen haastte zich naar binnen waarna warme koffie en andere drankjes werden geserveerd.

Afbouw in eigen beheer
Het nieuwe clubgebouw van Scoutingclub Eliboe is niet alleen flink van afmeting, het telt zelfs twee verdiepingen. Daarnaast ziet het er ook perfect afgewerkt uit. Aan de buitenkant heeft het de uitstraling van een blokhut. Binnen is het gebouw zeer ruim van opzet waarbij bepaalde ruimten met behulp van scheidingswanden zijn verdeeld in kleinere ruimten. Hier vinden de verschillende leeftijdsgroepen hun eigen onderkomen dat ze zelf hebben ingericht. Voor de oudere leden is er zelfs een eigen bar met zithoek geplaatst, er zijn keurige toiletgroepen en douches, er is een keuken en boven zelfs een magazijn met een loopkraan om zware kisten met uitrusting naar beneden te takelen. Bij de bouw is ruim aandacht besteed aan anti-inbraakvoorzieningen.
Het clubhuis, dat over een eigen parkeerterrein beschikt, is gesitueerd recht tegenover het nieuwe gebouw van het Veenlanden College Vinkeveen aan de Bonkestekersweg. Het is na jaren onderhandelen over de plaats en de mogelijkheden nu eindelijk gerealiseerd. Het bestuur was al ruim tien jaar bezig met de mogelijkheid en bouw van een nieuw onderkomen. Het sterk verouderde clubhuis, dat op het terrein van SV Hertha stond, bleek niet meer geschikt voor de activiteiten van scouting Elibou.

“De gemeente was zo aardig om de grond ter beschikking te stellen waarop nu het nieuwe clubhuis staat en gaf ook nog eens negentig duizend euro subsidie,” vertelt Rob Blans. “Maar dat was natuurlijk lang niet genoeg. Eerst meenden we met 150.000 euro wel uit de voeten te kunnen, maar zoiets bleek een utopie, althans gelet op de voorstelling van het gebouw wat ons voor ogen stond. We hebben toen een aantal bedrijven en een bekende bank in De Ronde Venen benaderd om de bouw te laten sponsoren. Daarnaast hebben we verschillende fondsen aangeschreven. Alles bij elkaar heeft dat gelukkig flink wat opgebracht. Niettemin hebben we gekeken waarop we konden bezuinigen en toen konden we het nét halen. Veel ‘doe-het-zelf ouders’, het bestuur en een aantal leden zelf hebben vervolgens veel tijd en werk gestoken in de verdere afbouw van het clubhuis. Nou, daarop mag iedereen trots zijn. Het ziet er prachtig uit! We zijn dus naast alle sponsors en fondsen die hebben bijgedragen ook deze mensen erg dankbaar. Al met al heeft het nieuwe clubhuis toch meer dan 330.000 euro gekost! De eerste paal ging in april vorig jaar de grond in. Nu zijn we zover dat we het officieel hebben kunnen openen en in gebruik hebben genomen.”

Scoutingclub Eliboe telt zo’n 95 jeugdleden van verschillende leeftijdsgroepen en twintig begeleiders. Die kunnen nu gedurende het weekend en in de vakantieperioden gebruik maken van de faciliteiten en hun ‘eigen ruimten.’ Om de exploitatie van het clubhuis gemakkelijker te kunnen bekostigen wordt – met toestemming van de gemeente – een deel van het gebouw op een tijdelijke vergunning verhuurd aan de naschoolse opvang De Klimboom. Als het allemaal in goede harmonie verloopt hoopt Eliboe een vergunning te krijgen om De Klimboom te zijner tijd permanent onderdak te kunnen verlenen. Zo’n financieel steuntje in de rug is natuurlijk nooit weg. Bovendien liggen de activiteiten van beide organisaties nagenoeg in elkaars verlengde.

laatst bijgewerkt op: 16 nov 2016 13:34



Family Mijdrecht

Terug

Family Mijdrecht