Peter Bakker Nieuws en Fotografie Bakker Media RSS Feed Petershotnews.nl TWITTER

HOTNEWS

Ruim 20 arrestaties in groot onderzoek naar ram- en plofkraken

Datum: 10 juni 2013
Bron: RTV Utrecht

Regio - De politie heeft maandagochtend een bende ram- en plofkrakers opgepakt. In totaal hielden agenten 23 verdachten aan op meerdere locaties, onder andere in de provincie Utrecht. De verdachten worden in verband gebracht met minstens 50 ram- en plofkraken. Of de plofkraken in Vinkeveen en Abcoude hier ook bij horen is nog onbekend.

Agenten doorzochten 35 huizen en namen meerdere dure auto's, vuurwapens, scooters en verdovende middelen in beslag. Ze kregen daarbij hulp van geld- en explosievenhonden.

De politie vond ook materiaal dat nog door de Explosieven Opruimingsdienst wordt onderzocht. Bij sommige aanhoudingen zette de politie voor de veiligheid arrestatieteams in. Ook hielp de politiehelikopter bij een aantal arrestaties.

Geweld
Het oplossen van de vele plof- en ramkraken die Nederland teisteren heeft volgens de politie hoge prioriteit. "Vanwege de stijging van het aantal ram- en plofkraken en de toename van het daarbij gebruikte geweld, geven we hoge prioriteit aan de aanpak hiervan", zegt hoofdcommissaris Jannine van den Berg. "Deze aanhoudingen op deze actiedag zijn het resultaat van intensief onderzoek."
Dit jaar werden er tot nu toe 87 ram- of plofkraken gepleegd. In 2012 gebeurde dat in totaal 133 keer. Volgens de politie gaan de krakers steeds gewelddadiger te werk. Eerst werd met behulp van ontploffend gas geprobeerd bij het geld te komen, tegenwoordig worden steeds vaker zware explosieven gebruikt.
De auto's die worden gebruikt om de kluisruimten te rammen, worden na afloop steeds vaker in brand gestoken. Dat veroorzaakt niet alleen schade, maar zorgt ook voor gevaarlijke situaties voor onder andere omwonenden.

Vuurwapens
Politieagenten die achter de verdachten aan gingen, kregen steeds vaker te maken met verdachten die bewapend waren en met vuurwapens dreigen tijdens hun vlucht.

De meeste ram- en plofkraken worden volgens de politie uitgevoerd door wisselende groepen daders die landelijk opereren. De politie verwacht de komende tijd meer verdachten aan te houden.

laatst bijgewerkt op: 16 nov 2016 13:34Hollandse AVond Mijdrecht

Terug

Hollandse AVond Mijdrecht