Peter Bakker Nieuws en Fotografie Bakker Media RSS Feed Petershotnews.nl TWITTER

HOTNEWS

[FOTO'S] Aftrap nieuw seizoen EHBO vereniging Wilnis met grote oefening

Datum: 03 september 2013
Bron: Ingezonden stukken

Explosie auto veroorzaakt ramp in Mijdrecht

EHBO vereniging Wilnis is het nieuwe seizoen van de EHBO herhalingslessen gestart met een grote oefening in samenwerking met brandweer Wilnis op maandagavond 2 september.

Een geëxplodeerde auto was de oorzaak en het centrum van de chaos op het terrein Van Schie in Mijdrecht. In de kettingreactie van die chaos raakten maar liefst 8 slachtoffers gewond. Gelukkig allemaal opgeleide Lotusslachtoffers, die hun rol erg reëel weten na te spelen met echt lijkende kleine en grote verwonden variërend van botbreuken en brandwonden tot een slagaderlijke bloeding.

Hulpverleners in actie
Ruim 25 leden van de Wilnisse EHBO-vereniging en vrijwillige Brandweer probeerden onder leiding van de EHBO-bevelvoerder de situatie zo snel mogelijk onder controle te krijgen. Slachtoffers moesten door de brandweer uit benarde situaties bevrijd worden en EHBO-ers hadden hun handen vol met de behandeling van grote en kleinere verwondingen. De brandweer had de brandende auto snel onder controle, maar door de schrik van de explosie waren meerdere mensen op het terrein gewond geraakt. De triage, het beoordelen van slachtoffers en de ongevalssituatie, is best een heftige klus en je moet je hoofd er goed bij houden.

Kettingreactie explosie
De explosie van de auto alarmeerde de bedrijfsleider, die net met een leverancier in bespreking was. Hij viel in zijn haast om uit te zoeken wat er gebeurde over het randje van een deurpost en brak daarbij zijn vinger en werd behandeld aan een verstuikte knie. Een van de leveranciers is in zijn haast door een glazen door gelopen, waardoor de EHBO-ers geconfronteerd werden met glasscherven in zijn hand en arm. De andere dacht wel even overal mee te helpen, maar maakte het door zijn paniek en drukte de hulpverleners alleen maar erg moeilijk. Een heftruckchauffeur reed door de schrik van de explosie tegen een stapel pallets aan, waardoor een voorbijganger bekneld raakte onder de gevallen stapel pallet. De chauffeur zag er ook niet goed uit, had uitval aan zijn arm en been en bleek een beroerte te hebben. Een collega die snel probeerde de auto te blussen, moest dat bekopen met brandwonden aan zijn gezicht, nek en armen en had door de ingeademde rook flinke ademhalingsmoeilijkheden.

Het langst was de brandweer en EHBO bezig met de werknemer die in een bak van een vrachtwagen gevallen lag en met een gebroken heup tussen materieel in lag. Zonder hoogwerker was en een flinke uitdaging om dit slachtoffer veilig van de vrachtwagen langs alle obstakels naar beneden te krijgen.

Bedrijfsongevallen
Bart van Walderveen, voorzitter van de EHBO vereniging, vertelt: “Uit de oefening blijkt dat een goede kennis van EHBO ook binnen bedrijven belangrijk is, om alert te kunnen handelen bij bedrijfsongevallen. Tijdens de oefening kwamen veelvoorkomende ongevallen voor, zoals een werknemer die de slijptol niet volgens veiligheidsvoorschriften vasthield. De slijptol kwam ongelukkig in zijn arm terecht met een slagaderlijke bloeding en grote inwendige schade als gevolg. Taak was aan de EHBO-ers te plaatse om deze bloeding daadkrachtig en snel te stoppen.”

Nieuwe EHBO opleiding
De oefening was de aftrap van het nieuwe seizoen voor de EHBO herhalingslessen. Voor mensen die nog geen EHBO hebben, start EHBO vereniging Wilnis in oktober met een nieuwe EHBO opleiding op de woensdagavond. Inschrijven kan nog via [email protected]. Kijk voor meer informatie over de opleiding op www.ehbowilnis.nl

Meer informatie
KNV EHBO afdeling Wilnis verzorgt opleiding- en herhalingslessen voor het officiële EHBO-diploma inclusief verbandleer, reanimatie en AED. De EHBO-ers van KNV EHBO afdeling Wilnis worden ingezet voor EHBO-hulpverlening bij diverse activiteiten, waaronder de Avond4Daagse, Wilnis Festival en sportevenementen. Ga voor meer informatie over evenementen, de nieuwe cursus en herhalingslessen naar www.ehbowilnis.nl.

laatst bijgewerkt op: 16 nov 2016 13:34Hollandse AVond Mijdrecht


Een slijptol heeft een flinke slagaderlijke bloeding en inwendige schade aangericht in de arm.Een slijptol heeft een flinke slagaderlijke bloeding en inwendige schade aangericht in de arm.
Slachtoffer met heupfractuur moet uit de vrachtwagen vervoerd worden.Slachtoffer met heupfractuur moet uit de vrachtwagen vervoerd worden.
Beknelling onder een omgevallen stapel palletsBeknelling onder een omgevallen stapel pallets
Bestuurder van de heftruck blijkt een beroerte te hebben.Bestuurder van de heftruck blijkt een beroerte te hebben.
Het slachtoffer met de gebroken heup zit verstopt in de vrachtwagen achter divers materieel.Het slachtoffer met de gebroken heup zit verstopt in de vrachtwagen achter divers materieel.
Haastige spoed is zelden goed, blijkt uit de gebroken vinger en verstuikte knie van dit slachtofferHaastige spoed is zelden goed, blijkt uit de gebroken vinger en verstuikte knie van dit slachtoffer
De aanstichter van de chaos van de avond is een geƫxplodeerde auto.De aanstichter van de chaos van de avond is een geƫxplodeerde auto.
Blussen van de brandende auto heeft deze werknemer flinke brandwonden in het gezicht en ademhalingsproblemen opgeleverd.Blussen van de brandende auto heeft deze werknemer flinke brandwonden in het gezicht en ademhalingsproblemen opgeleverd.
Slijptolongevallen komen veel voor door onvoorzichtig gebruikSlijptolongevallen komen veel voor door onvoorzichtig gebruik
Terug

Hollandse AVond Mijdrecht