Peter Bakker Nieuws en Fotografie Bakker Media RSS Feed Petershotnews.nl TWITTER

HOTNEWS

Burgemeester Divendal: Samen met bevolking en politie zijn we als gemeente op de goede weg

Datum: 01 mei 2014
Bron: De Groene Venen

“Toen we halverwege het vorig jaar het aantal inbraken over de periode van begin 2013 onder ogen kregen, werden we nog eens extra wakker geschud. Dat we steeds meer te maken krijgen met het inbrekersgilde is alom bekend. Dat het hier in De Ronde Venen bij wijze van spreken de spuitgaten uitliep, was voor ons reden extra fors uit te pakken. Dat dit tot een scherpe daling leidt van het aantal inbraken, maar meer nog het aantal opgeloste inbraken, stemt ons meer dan tevreden. Belangrijk aspect is dat de bevolking ons daadwerkelijk helpt,” aldus burgemeester Maarten Divendal.

Het klinkt misschien wel wat onvriendelijk maar preventie is een zaak van de burger zelf. Je bent en blijft verantwoordelijk voor je eigen spullen. Wie op het strand tijdens een frisse duik een portemonnee onbeheerd achter laat, loopt de kans dat deze bij terugkeer weg is. Het heeft dan geen zin om bij de strandwacht je beklag te doen. Ook laat je je auto niet onafgesloten achter. Niet dat het is goed te praten, maar je behoort te weten dat er een aantal lieden rondloopt dat daar misbruik van maakt. Zo is het ook als je over je woning praat. Was het midden jaren zeventig gewoon om ’s nachts je achterdeur niet af te sluiten, nu behoren we beter te weten. Woon je lekker rustig op een hoek van een rustige straat, dan is het verstandig om eens kritisch te kijken naar de staat waarin het hang- en sluitwerk van ramen en deuren verkeert. Is je slaapkamerraam bij wijze van spreken met een schoenlepel te openen, dan is het tijd om maatregelen te treffen.

“Als gemeente pakken we hier onze verantwoordelijkheid. Samen met de politie organiseren we avonden waar informatie wordt gegeven en aan de bezoekers duidelijk wordt gemaakt hoe inbrekers denken en handelen,” aldus de burgemeester, die verheugd is dat de eerste twee speciale voorlichtingsavonden in de deelgemeenten uitstekend werden bezocht. “Mooi was het om te zien dat oudere gezinnen, piepjonge- en alles wat daar tussen in ligt elkaar tijdens deze avonden vonden. Mensen konden hun ei kwijt. Het is gebleken dat diefstal uit woningen of het rollen van een portemonnee iedereen intensief bezighoudt. Het is mij ook gebleken dat iedereen bereid is na te denken over hoe je narigheid voorkomt en daar ook in wil investeren. Vorig jaar al, na de eerste serie gespreksavonden bleek dat er veel animo is voor het project “Waaks”. Heel wat baasjes van honden kijken ’s avonds mee met onze politie en bellen zodra er zich echt iets verdachts voordoet. Er zijn buurten waar men elkaar informeert via Whatsapp. Het geeft alle betrokkenen het goede gevoel dat je samen meewerkt om je buurt nog veiliger te maken.”

Hoewel burgemeester Divendal blij is met deze samenwerking, ontslaat dat ons niet van het nemen van maatregelen om het het dievengilde zo moeilijk mogelijk te maken, vindt hij. “U mag van mij aannemen dat dit niet altijd even makkelijk is. Het lijkt er wel eens op dat Nederland een soort dartboard is waar met pijltjes op wordt gegooid en zo wordt bepaald welke stad, streek of wijk nu weer eens aan de beurt is. Plaatsen rondom bijvoorbeeld de A2 zijn in trek. Mooie uitvalswegen, waar je zo maar weer weg kunt zijn. Lastig. Maar zo is ons ook gebleken zijn het ook de lokale inbrekers die hun slag slaan. Door het oplossen van een aantal zaken merken we dat het een diverse groep inbrekers is: verslaafden die het aan voldoende geld ontbreekt, maar ook veelplegers, lokale mensen én mensen van ver over onze landsgrenzen.”

“We hebben onze Algemene Plaatselijke Verordening (APV) aangepast. Nu is het vaker mogelijk om een auto aan te houden en de identiteit van de inzittenden te controleren. Als dan blijkt dat je woonachtig bent in Breda en geen duidelijke reden kunt opgeven waarom je tijdens de nachtelijk uren in De Ronde Venen rondrijdt, kan het zo maar zijn dat de surveillerende agenten je even naar de A2 begeleiden. Ook kan er gemakkelijker gecontroleerd worden of er inbrekerswerktuig aanwezig is. Dat gebeurt niet zo maar, daar moet dan wel en aanwijsbare reden voor zijn. Overigens is Peter Smit, de districtscoördinator van de inbraakpreventie afdeling politie, inmiddels ook wijkagent in Abcoude. Daardoor kent hij onze omgeving goed."

“Als u mij vraagt of ons beleid hout snijdt, mag ik volmondig ja zeggen,” aldus Maarten Divendal. “We zijn er echter nog lang niet. Daarom nodig ik u van harte uit een van de eerst volgende bijeenkomsten bij te wonen. Op 6 mei in De Boei aan de Kerklaan in Vinkeveen en 13 mei bij de Stichting viscentra gehandicapten aan de Molenweg in Abcoude.

In verband met de organisatie wordt u verzocht zich voor deze bijeenkomsten aan te melden via [email protected]

Bekijk ook de compilatie die gemaakt is door 0297 TV. Deze video geeft weer wat u kunt verwachten die avond.

Bron: De Groene Venen 

laatst bijgewerkt op: 16 nov 2016 13:34Hollandse AVond Mijdrecht

Bekijk de compilatie van de eerste avond in Mijdrecht


Terug

Hollandse AVond Mijdrecht