Peter Bakker Nieuws en Fotografie Bakker Media RSS Feed Petershotnews.nl TWITTER

HOTNEWS

[FOTO'S] Granaat onschadelijk gemaakt op Fort bij Uithoorn

Datum: 07 mei 2014
Bron: ingezonden stukken

Amstelhoek / Vanochtend heeft het Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EODD) op het Fort bij Uithoorn een gevonden granaat onschadelijk gemaakt door deze ter plekke tot ontploffing te brengen.

Het Fort bij Uithoorn (in Amstelhoek) is een van de forten van de Stelling van Amsterdam en is in de Tweede Wereldoorlog door de Duitse bezetter gebruikt voor de opslag van munitie. Vermoedelijk was dit vanwege de Vordere Wasserstellung, een waterlinie die de Duitse bezetter achter de Atlantikwal aan de lust aanlegde.

Bij het doorzoeken van een van de waterkelders van het verlaten fort stuitte vrijwilligers afgelopen zondag onverwacht niet op gebruiksartikelen maar kwam een granaat boven water. Na inschakeling van de politie is een onderzoek ingesteld en het fort tot verboden terrein verklaard.

Woensdagochtend heeft de EODD een onderzoek ingesteld en is vastgesteld dat het een Duitse brisantpantsergranaat van 7,5 cm. doorsnede en een lengte van 1 meter betrof. De EODD besloot in overleg met de beheerder Mirjam Schaap om de granaat op het fort tot ontploffing te laten brengen.

In de frontwal van het fort bleek de zandgrond en de afstand voldoende om dit veilig te kunnen doen. Met behulp van explosieven werd de begraven granaat opgeblazen. Doordat de granaat bijna 70 jaar in het water heeft gelegen ontplofte de lading van granaat niet maar ontbrandde geleidelijk.

Met de ontmanteling van deze granaat is de rust op het fort weer terug gekeerd. Gelukkig is er geen gevaar geweest voor de direct omgeving en is alles weer zoals het de afgelopen 70 jaar is geweest.

Voor meer informatie over het fort: www.fortbijuithoorn.nl

laatst bijgewerkt op: 16 nov 2016 13:34Foto: René RosFoto: René Ros
Foto: René RosFoto: René Ros

Terug