Peter Bakker Nieuws en Fotografie Bakker Media RSS Feed Petershotnews.nl TWITTER

HOTNEWS

Wisseling Loenerslootsebrug goed zichtbaar voor publiek

Datum: 24 juni 2014
Bron:

Rijkswaterstaat vervangt de Loenerslootsebrug in het weekend van 28 juni. Een bijzondere en complexe operatie, omdat niet alleen de boogbrug over het Amsterdam-Rijnkanaal wordt vervangen, maar ook het deel van de brug over de spoorlijn. Omdat een brugwissel van deze omvang en in deze tijdspanne vrij spectaculair is, richt Rijkswaterstaat een kijkpunt in aan de Oostkanaaldijk waar het werk veilig gevolgd kan worden. Per fiets is dit het beste bereikbaar.

De wissel
De Loenerslootsebrug bestaat uit een deel over het spoor en een boogbrug over het water. Beide delen worden in het weekend vervangen. Het spoordeel, dat in de lus van de A2 bij afslag Vinkeveen is gebouwd, wordt vanaf de weg vervangen. De nieuwe boogbrug is vanaf de fabriek in Gorinchem in twee delen naar de Punt van Nigtevecht gevaren. Daar zijn de twee brugdelen samengevoegd tot een geheel. In het weekend van 28 – 29 juni wordt het oude brugdeel boven het kanaal uitgevaren en de nieuwe boogbrug ingevaren.
Voor deze operatie moet zowel de spoorlijn Amsterdam-Utrecht, het Amsterdam-Rijnkanaal als de N201 gestremd worden. Er zijn omleidingen ingesteld. Om de hinder te minimaliseren is het werk gecombineerd met werkzaamheden van de provincie Utrecht aan het fietspad langs de N201.

Het kijkpunt
Het kijkpunt is open op zaterdag 28 juni van 14.00 uur – 24.00 uur. Er is geen catering of zitgelegenheid. Wel is er een informatiepunt en medewerkers van het project geven uitleg over de werkzaamheden. Toiletten en een fietsenstalling zijn aanwezig.

Kijkmomenten
• 15.00 uur – 19.00 uur: Uitvaren van de oude boogbrug
o Waarvan tussen 18 en 19 uur: uitdraaien oude boogbrug
• Rond 19.00 uur: Aankomsttijd nieuwe brug
• 21.00 uur – 00.00 uur: Invaren van de nieuwe boogbrug
o Waarvan tussen 21 en 21.30 uur: indraaien nieuwe boogbrug
Deze planning is onder voorbehoud en bij slechte weersomstandigheden kan de hele wissel worden uitgesteld. Het uitdraaien en indraaien zijn de meest bijzondere momenten, maar het werk kan in tijd altijd wat mee of tegen zitten.

Andere activiteiten
• Vervoer boogbrug over het Amsterdam-Rijnkanaal: dit is zichtbaar vanaf de kijkocatie.
Op zaterdag 28 juni rond 17.00 uur vertrekt de nieuwe boogbrug uit Nigtevecht. De brug vaart over het Amsterdam-Rijnkanaal naar Loenersloot en komt daar rond 19.00 uur aan. De oude boogbrug vertrekt rond 19.00 uur uit Loenersloot en vaart terug naar Nigtevecht.
• Vervoer spoordeel over de N201: niet zichtbaar vanaf de kijklocatie
Het spoordeel wordt in de nacht van vrijdag op zaterdag vanaf de lus bij de A2 over de N201 aangevoerd. In de ochtend wordt het oude spoordeel uitgehezen en later op de dag wordt dit naar de lus van de A2 gereden.
• Plaatsing spoordeel van de brug: niet zichtbaar vanaf de kijklocatie
Het nieuwe spoordeel van de brug wordt in de nacht van zaterdag op zondag, na het plaatsing van de nieuwe boogbrug, geplaatst.

Pak de fiets!
Rijkswaterstaat raadt iedereen dringend aan met de fiets te komen. Omdat de N201 is afgesloten, worden fietsers en voetgangers omgeleid via de Spoorlaan. Direct naast het kijkpunt (aan de noordzijde) is een ruime fietsenstalling. Automobilisten kunnen niet dichtbij parkeren. Zij worden door borden en verkeersregelaars naar twee parkeermogelijkheden geleid:
• Aan de Raadhuislaan in Vreeland (P1). Bezoekers kunnen via het centrum van Vreeland in een klein half uur naar het kijkpunt lopen.
• Aan één zijde van de Oostkanaaldijk (P2). Auto’s parkeren hier achter elkaar waardoor bij drukte de kans groot is dat bezoekers een stuk moet lopen.

Voor geïnteresseerden die aan de westzijde van het Amsterdam-Rijnkanaal wonen ligt de kijklocatie op een uur afstand. Het Comité Loenersloot en Dorpsraad Loenersloot organiseert  aan de westzijde van het Amsterdam-Rijnkanaal een kijklocatie aan de Slotlaan in Loenersloot. Een prima alternatief niet alleen voor Loenersloot maar ook voor Abcoude, Baambrugge, Breukelen, Kockengen, Maarssen, Mijdrecht, Nieuwer Ter Aa en Vinkeveen.
Vanaf het weiland direct naast de brug heeft de toeschouwer een goed uitzicht en kan men ook van consumpties genieten.

Acht bruggen en meer info
De vernieuwing van de Loenerslootsebrug is onderdeel van het project KARGO (Kunstwerken Amsterdam-Rijnkanaal Groot Onderhoud). Binnen dit project renoveert Rijkswaterstaat acht stalen bruggen. Kijk voor meer informatie op www.rijkswaterstaat.nl/kargo. Hier is ook een flyer over de verkeershinder en over de kijklocatie (met kaartje) te vinden. Een animatie van de hele brugwissel is te zien op: http://www.kws.nl/

laatst bijgewerkt op: 16 nov 2016 13:34Hollandse AVond Mijdrecht

Foto: Rindert van den TorenFoto: Rindert van den Toren
Foto: Rindert van den TorenFoto: Rindert van den Toren

Terug

Hollandse AVond Mijdrecht