Peter Bakker Nieuws en Fotografie Bakker Media RSS Feed Petershotnews.nl TWITTER

HOTNEWS

Criminaliteit in eerste half jaar aanmerkelijk gedaald in De Ronde Venen

Datum: 16 juli 2014
Bron: politie.nl

De Ronde Venen - De criminaliteit in De Ronde Venen is in de eerste helft van dit jaar aanmerkelijk gedaald in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. In het eerste half jaar van 2013 werden nog 990 misdrijven gepleegd. In de eerste helft van dit jaar waren dat er 822, een daling van 17 procent.

De daling is voor een belangrijk deel het gevolg van een vermindering van het aantal woninginbraken in de gemeente. Waren dat er in de eerste helft van vorig jaar 122 (waarvan 58 pogingen), in de eerste helft van dit jaar daalde dat aantal met bijna 30 procent tot 76 (waarvan 32 pogingen). Burgemeester Maarten Divendal: ,,De afgelopen periode is in samenwerking met de politie veel aandacht geschonken aan het terugdringen van het aantal inbraken. Zo zijn bijvoorbeeld verschillende avonden georganiseerd waar de gemeente en politie gezamenlijk informatie gaven over de werkwijze van inbrekers en tips om inbraken te voorkomen. Voor deze bijeenkomsten was veel belangstelling. Ook op andere manieren is informatie gegeven over wat inwoners zelf kunnen doen om een inbraak te voorkomen.’’

Betrekken inwoners over het voorkomen van inbraken
Ook Peter Smit, thematisch coördinator woninginbraken bij de politie, zoekt de verklaring van het dalende aantal woninginbraken in het ,,samen met de gemeente aanhoudend betrekken en informeren van inwoners over het voorkomen van inbraken. Ook leggen we als politie voortdurend de focus op lokale verdachten en vragen we inwoners consequent bij een verdachte situatie direct en zonder twijfel 112 te bellen. Hiermee neemt de kans op aanhouding op heterdaad zonder meer toe.’’ Een verdachte moet zich binnenkort voor de rechter verantwoorden op verdenking van mogelijk zeven inbraken. Deze verdachte kon aan de inbraken gelinkt worden door het aantreffen van vingerafdruk- en werktuigsporen.

Minder autokraken en fietsendiefstallen
De dalende criminaliteitscijfers worden ook voor een deel verklaard door een vermindering van het aantal autokraken en fietsendiefstallen. Vonden in het eerste halfjaar van 2013 nog 123 autokraken plaats, in de eerste helft van 2014 was dat met bijna 50 procent gedaald tot 64. Het aantal fietsendiefstallen daalde van 86 in de eerste helft van 2013 tot 52 in de eerste helft van dat jaar. Ook het aantal bedrijfsinbraken en winkeldiefstallen is in de eerste helft van 2014 gedaald in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar.

laatst bijgewerkt op: 16 nov 2016 13:34Hema Mijdrecht

Family Mijdrecht

Uitleg over de inbraakpreventie avonden eerder dit jaar, via 0297 TV
Peter Smit,  thematisch coördinator woninginbraken bij de politiePeter Smit, thematisch coördinator woninginbraken bij de politie
Terug

Hema Mijdrecht

Family Mijdrecht