Peter Bakker Nieuws en Fotografie Bakker Media RSS Feed Petershotnews.nl TWITTER

HOTNEWS

Veilig varen op de Westeinderplassen Aalsmeer

Datum: 12 augustus 2014
Bron: Gemeente Aalsmeer

Op 2 augustus vond ’s avonds op de Vinkeveense Plassen een aanvaring plaats tussen twee boten. Daarbij kwamen twee mensen om het leven. Oorzaak van het ongeluk is nog onbekend, maar waarschijnlijk werd er te hard en zonder licht gevaren. Dit voorval maakt wederom duidelijk hoe belangrijk het is dat mensen zich ook op het water aan de ‘regels’ houden en hun verantwoordelijkheid nemen.

Burgemeester Jobke Vonk-Vedder (Aalsmeer): “Recreëren op en rond onze mooie Westeinderplassen moet leuk en veilig zijn. Helaas constateren wij op de Westeinderplassen ook regelmatig dat mensen te hard varen. Vooral in de doorgangen waar veel wordt gezwommen is dat gevaarlijk. Jongeren zonder vaarbewijs en met een flinke slok op achter het roer komt ook nog wel eens voor. De politie en gemeente surveilleren extra op mooie dagen, maar mensen hebben echter ook een eigen verantwoordelijkheid op het water. Laten we ons net als in de auto aan de regels houden en rekening met elkaar houden, zodat we allemaal kunnen genieten van deze mooie zomer en dit prachtige watergebied.”

Belangrijke regels op het water:

Houd je aan de toegestane snelheid:

  • Op de Grote Poel geldt een maximumsnelheid van 12 kilometer per uur (buiten 50 meter van de oever), in doorvaarten van 6 kilometer per uur. Op de ringvaart is de grens 9 kilometer per uur.
  • Om onveilige situaties te voorkomen is snelvaren alleen toegestaan op de snelvaarbaan voor speedboaten. Deze baan is open van 1 april tot 1 oktober. Voor gebruik van de baan heeft u een ontheffing nodig en gelden strenge regels. Zo bent u als de schipper verplicht een dodemanskoord te gebruiken en een zwemvest te dragen.

Geldig vaarbewijs
Neem altijd een geldig vaarbewijs mee. Voor het varen met snelle motorboten en waterscooters geldt 18 jaar als minimumleeftijd. Kinderen onder de 12 jaar mogen niet in een boot met een motor varen. Kinderen tussen de 12 en 15 jaar alleen in een boot die niet harder dan 13 km per uur kan en tussen de 16 en 18 jaar in een boot die niet harder dan 20 km per uur kan.

Geen alcohol
Drink bij voorkeur geen alcohol of wees zeer matig met alcohol.

Boetes
Op het overtreden van de regels staan forse sancties, bepaald door het Rijk :

  • Snelheidsboetes kunnen oplopen tot € 650,-.
  • Op varen zonder vaarbewijs staat een boete van € 550,-(*).
  • Alcoholpromillage vanaf 0,51 promille leidt tot een dagvaarding.
  • Varen in een motorboot door iemand jonger dan 18 jaar is een boete van € 210,-.
  • Varen op plaatsen waar het verboden is levert een boete op van € 340,-.

Meer informatie over vaarregels op: www.aalsmeer.nl

laatst bijgewerkt op: 16 nov 2016 13:34Hollandse AVond Mijdrecht

Vanaf 1.33 minuut de vaartips van de politie in Aalsmeer

Terug

Hollandse AVond Mijdrecht