Peter Bakker Nieuws en Fotografie Bakker Media RSS Feed Petershotnews.nl TWITTER

HOTNEWS

Totaal Vervoersverbod en ophokplicht voor pluimvee Uithoorn, Aalsmeer, Mijdrecht, Wilnis, Amstelhoek e.o.

Datum: 21 november 2014
Bron: Ingezonden stukken

In de gemeente Nieuwkoop is bij een pluimveehouderij aan de Langeraarseweg in Ter Aar (Langeraar) is vogelgriep geconstateerd door de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA). Het gaat, net als in bij het bedrijf in Hekendorp, om het type H5N8. Deze variant is zeer besmettelijk voor gevogelte en overdraagbaar op mensen. Het getroffen pluimveebedrijf wordt vandaag geruimd.

Maatregelen Uithoorn
Uithoorn valt binnen het 10 kilometergebied (zie bijgevoegd kaartje) rond het getroffen bedrijf. Dit betekent een totaal vervoersverbod voor alle risicovolle dieren en risicovolle producten (hobby dan wel professioneel). Dit vervoersverbod staat met verkeersborden aangegeven. Verder geldt er een ophokplicht voor hobbydierhouders van pluimvee en ander gevogelte. De ophokplicht geldt voor maximaal 30 dagen.

Binnen dit gebied liggen vier andere pluimveebedrijven (in Uithoorn zijn geen pluimveebedrijven). Deze bedrijven zijn onderzocht op aanwezigheid van vogelgriep. Bij deze bedrijven is geen besmetting aangetroffen.

Landelijk
Ook landelijk geldt een vervoersverbod voor pluimvee, eieren, pluimveemest en strooisel van pluimveebedrijven. Dit verbod geldt voor maximaal 72 uur.
Verder geldt er een ophokplicht voor hobbydierhouders van pluimvee en ander gevogelte. Deze is voor een periode van maximaal 72 uur ingesteld. <Voor bedrijfsmatige pluimveehouderijen geldt deze plicht al tot minimaal 18 december 2014>.

Meer informatie
Meer informatie is te vinden op de website van de Rijksoverheid. Verder is de NVWA via 0900-0388 bereikbaar voor vragen over de vogelgriep en het proces rondom de ruiming. Ondernemers kunnen bellen met de RVO Agrarisch op telefoonnummer 088-0424242.

laatst bijgewerkt op: 16 nov 2016 13:34

Bestanden:

test


Family Mijdrecht

Terug

Family Mijdrecht