Peter Bakker Nieuws en Fotografie Bakker Media RSS Feed Petershotnews.nl TWITTER

HOTNEWS

Grootwinkelbedrijven verlaten Bedrijventerrein Mijdrecht zonder invoering zondagopenstelling

Datum: 30 januari 2015
Bron: De Groene Venen

Mijdrecht raakt eind dit jaar mogelijk drie winkelbedrijven kwijt. De huurcontracten met Karwei, Grando Keukens & Bad en Keukenkampioen lopen eind dit jaar af en die worden niet verlengd, zolang de gemeente De Ronde Venen de zondagopenstelling blijft blokkeren. De eigenaars van de panden van de drie grootwinkelbedrijven hebben dit per brief meegedeeld aan de gemeenteraad en het college.

Bron: Rob Isaacs, De Groene Venen 30-01-2015

De pandeigenaren Boekschoten Vastgoed BV en Cronos Beheer BV stellen dat de winkelbedrijven aanzienlijke omzet zien wegtrekken naar omliggende gemeenten waar de winkels wel op zondag open zijn. De directies van de drie grootwinkelbedrijven, volgens Boekschoten en Cronos goed voor ca. 15% van de aankopen in Mijdrecht, hebben hun 'huurbazen' schriftelijk laten weten te gaan vertrekken uit Mijdrecht, omdat ze het omzetverlies zonder zondagopenstelling niet meer kunnen goedmaken.

De VVD stelt opnieuw de zondagsopenstelling in De Ronde Venen ter discussie, nu is gebleken dat de brieven van de drie ondernemers al eind vorig jaar zijn ingezonden. Het College van B&W heeft nooit echt op deze noodkreet van de ondernemers gereageerd en de gemeenteraad kreeg deze brieven pas afgelopen week onder ogen nadat men er zelf om had gevraagd en besproken tijdens de commissievergadering. Burgemeester Divendal stelde bij de beantwoording van de vragen van de VVD, dat de ontwikkelingen in het koopcentrum Mijdrecht en op het bedrijventerrein Mijdrecht zijn aandacht hebben, maar dat hij gebonden is aan het coalitieakkoord van CDA, RVB, PVDA/GL/LS en CU-SGP.

Op de agenda
De VVD heeft al meerdere malen de zondagsopenstelling tijdens een raadsvergadering inhoudelijk willen bespreken. “Elke keer weer sloot de coalitie angstvallig de gelederen, zonder het onderwerp echt te bespreken,” aldus de partij. Daarom wil de VVD nu de zondagsopenstelling agenderen voor de commissievergadering van 19 februari. Dan wil de VVD graag inhoudelijk de discussie voeren met alle betrokken partijen, zowel voor- als tegenstanders van de zondagsopenstelling. "Wat de VVD betreft krijgen winkeliers zelf de vrijheid om te bepalen of ze hun winkel wel of niet openen op zondag, dat is niet aan de overheid. De gemeente is de bestuurslaag die het beste in staat is om lokale belangen af te wegen,” meent VVD-fractievoorzitter Frans Lugtmeijer.

Of dat betekent dat de zondagopenstelling er alsnog komt, en of dat dan uiteindelijk gaat leiden tot het opstappen van het college, moet worden afgewacht. In elk geval hebben Boekschoten en Cronos een beroep gedaan op de gemeenteraad en op het college van B&W, per 1 april a.s. zondagopenstelling in te voeren voor bouwmarkten, keukenspeciaalzaken en supermarkten.

Ook Karwei meldde zich al op 10 december met een brief bij de gemeenteraad, met een dringend beroep om de Verordening Winkeltijden De Ronde Venen aan te passen. De boetes die de bouwmarkt sinds de illegale openstelling op zondag heeft gekregen zijn inmiddels opgelopen tot 50.000 euro, het maximum bedrag. De gemeente moet nu bepalen welke stappen er verder genomen moeten worden. “Geef ondernemers de ruimte om zelf te beslissen of ze zondag open willen. De gemeente wil De Ronde Venen toeristisch op de kaart zetten. Hoe kun je dat doen terwijl op zondag alles gesloten is?,” vraagt bedrijfsleider Marco Kruse van Karwei zich af. Verder verlies van klandizie en van omzet kan 'gevolgen hebben voor het (behoud van het) winkelaanbod in De Ronde Venen en voor de werkgelegenheid,' zo wordt in de brief gesteld. Karwei is 20 jaar gevestigd in Mijdrecht en biedt werkgelegenheid aan 65 medewerkers. De politiek gaat beslissen of deze mensen hun baan behouden.

laatst bijgewerkt op: 16 nov 2016 13:34Family Mijdrecht


Terug

Family Mijdrecht