Peter Bakker Nieuws en Fotografie Bakker Media RSS Feed Petershotnews.nl TWITTER

HOTNEWS

Italiaanse maffia al jaren actief op Aalsmeerse bloemenveiling

Datum: 29 september 2015
Bron: Het Parool / Paul Vugts

De Zuid-Italiaanse maffia is al jaren actief op de bloemenveiling van Aalsmeer. Dat schrijft Het Parool vandaag op zijn website. Tientallen bloemenhandelaren en transporteurs zijn opgelicht. De schade loopt in de miljoenen. Deze week zijn tientallen arrestaties verricht.

Uit Italië kwam informatie dat ze in de regio Amsterdam een man wilden liquideren die werkte op de bloemenveiling.
In een grote operatie op grond van gezamenlijk onderzoek door Italië en Nederland zijn in Italië deze week 48 leden van de beruchte 'Ndrangheta gearresteerd, de maffia uit Calabrië, in de punt van de laars. Onder de arrestanten zijn drie broers die in Aalsmeer wonen en daar de Crupi-clan van de 'Ndrangheta leidden, 42, 50 en 52 jaar oud.

De clan exporteerde tussen de bloemen mogelijk ook drugs. Tijdens de invallen is 17 kilo cocaïne gevonden. Dat de maffia op de bloemenveiling actief was, een belangrijk logistiek knooppunt, baarde de Nederlandse opsporingsdiensten grote zorgen. Het onderzoek door de Landelijke Recherche heeft bijna anderhalf jaar geduurd.

De 'Ndrangheta bleek steeds het vertrouwen van bloemenhandelaren te winnen door kleinere bestellingen keurig te betalen, maar dan in de aanloop naar bijvoorbeeld Italiaanse feestdagen heel grote bestellingen te doen via bedrijven die ze na levering van de bloemen failliet liet gaan. De orders bleven onbetaald. De schade varieerde van tienduizenden euro's tot tegen de twee miljoen.

Gaandeweg het onderzoek vond de recherche aanwijzingen voor oplichting, valsheid in geschrifte, faillissementsfraude via 'plof-bv's', fraude via zogeheten btw-carrousels, witwassen et cetera. Zodra gebruikte Italiaanse ondernemingen te veel de aandacht dreigden te trekken, liet de maffiaclan bijvoorbeeld stromannen uit andere landen de nieuwe bestellingen doen. Zo werden tientallen bloemenhandelaren en transporteurs slachtoffer.

Beoogd doelwit werd gewaarschuwd
Meer dan tien Nederlandse bedrijven hebben aangifte gedaan van vooral oplichting. Verscheidene ondernemingen zijn inmiddels failliet. Behalve met de oplichting in de bloemenhandel bleek de 'Ndrangheta zich met nog een opmerkelijk misdrijf bezig te houden: de diefstal van een partij chocolade ter waarde van tegen de 12 miljoen euro. Uit Italië kwam op enig moment bovendien informatie dat de 'Ndrangheta in de regio Amsterdam een man wilde liquideren die werkte op de bloemenveiling.

De Amsterdamse recherche begon een extra onderzoek en 'maakte de zaak stuk', zoals dat in politietermen heet, door het beoogde doelwit te waarschuwen en de vermoede daders te laten weten dat ze beter van hun plan konden afzien. Die exercitie werd herhaald toen het onderzoeksteam van de Landelijke Recherche aanwijzingen vond dat de clan de man alsnog wilde vermoorden.

Lees vandaag (29/09) meer in Het Parool op pagina 2 en 3: 'De grootste klappers maakten ze rond Moederdag'.

(Door: Paul Vugts / Het Parool)

laatst bijgewerkt op: 16 nov 2016 13:34Family Mijdrecht


Terug

Family Mijdrecht