Peter Bakker Nieuws en Fotografie Bakker Media RSS Feed Petershotnews.nl TWITTER

HOTNEWS

Sloep dodelijke bootcrash Vinkeveense Plassen nader onderzocht

Datum: 19 november 2015
Bron: Telegraaf.nl

De verdediging van Arnoud H., de Oosterbeekse speedbootbestuurder die in augustus vorig jaar op de Vinkeveense Plassen ’s nachts een sloep met vier inzittenden ramde van wie er twee overleden, mag die sloep en de verlichting daarvan aan een nader onderzoek onderwerpen.

Dat besloot de rechtbank in Utrecht dinsdag tijdens een zogeheten regiezitting. De contra-expertise moet binnen twee maanden zijn afgerond. Advocaat Bart Nooitgedagt denkt dat Arnoud H. de sloep op de donkere plassen niet heeft kunnen zien, omdat de verlichting niet deugde. H. zelf heeft altijd gezegd dat hij dacht dat hij een boei of een boomstam had geraakt. Er is op de plaats van het ongeluk een lamp opgevist die nog bleek te werken. De advocaat wil onderzoeken of die lamp daadwerkelijk van deze sloep is.

De officier van justitie verzette zich tegen het onderzoek. Volgens hem zijn er genoeg getuigen die zeggen dat de sloep verlichting had, en voegt een onderzoek niets toe. Van de rechtbank kreeg de OvJ ook de opdracht om alle foto’s die van de lamp en de sloep zijn gemaakt tijdens het onderzoek, in het dossier te stoppen zodat die ook beschikbaar zijn voor de verdediging.

De verzoeken van de verdediging van Arnoud H. lokten emotionele reacties uit van de nabestaanden van de dodelijke slachtoffers Ernst Noordijk (51) en Johan Koetje (42) uit Leusden. Het OM beschuldigt Arnoud H. van doodslag en poging tot doodslag op de andere twee inzittenden. Op doodslag staat een maximumstraf van vijftien jaar. Het OM moet echter kunnen bewijzen dat er opzet in het spel was, en nu al is duidelijk dat dat lastig wordt. Op het veel lichtere dood door schuld, als dus een verdachte niet de opzet had om iemand te doden, staat een aanzienlijke lagere straf: maximaal twee jaar. Dat kan wel worden verhoogd naar vier jaar als er sprake was van roekeloosheid.

De inhoudelijke behandeling van de zaak begint op 15 maart en zal twee dagen in beslag nemen.

Bron: Telegraaf.nl

laatst bijgewerkt op: 16 nov 2016 13:34


Terug