Peter Bakker Nieuws en Fotografie Bakker Media RSS Feed Petershotnews.nl TWITTER

HOTNEWS

Blauwalg in Zijdelmeer Uithoorn, niet zwemmen

Datum: 26 juli 2012
Bron: Gemeente Uithoorn

Uithoorn - Tijdens een warme zomer wordt er veel gezwommen in de Nederlandse wateren. Helaas is dit niet overal even veilig. Een oorzaak daarvan is de cyanobacterie (ook wel blauwalg genoemd). Blauwalg is giftig en zorgt ervoor dat het water troebel wordt en gaat stinken. Op dit moment is blauwalg gesignaleerd in het Zijdelmeer.

De blauwalg is een bacterie die in zoet water kan voorkomen. In de zomer zijn de omstandigheden voor de bloei van de blauwalg ideaal. Blauwalgen vormen blauwgroene drijflagen op het water en kunnen stankoverlast veroorzaken. Bovendien scheiden sommige soorten blauwalg schadelijke stoffen af. Wij adviseren u daarom dringend bij aanwezigheid van blauwalg contact met het water te vermijden; ga niet zwemmen en laat ook je hond niet het water in. Bij zeer ernstige overlast kunt u contact opnemen met Waternet op 0900-9394. Zij beschikken over de middelen om blauwalg te verwijderen.

Niet zwemmen
Vanwege de grote kans op aanwezigheid van blauwalg in de sloten of wateren van de gemeente Uithoorn, raden wij het zwemmen hierin ten zeerste af. Ook spelevaren en/of het laten zwemmen van honden kunt u in deze sloten nu beter laten.

Hoe weet ik waar ik wel veilig kan zwemmen?
De provincie heeft een aantal plekken aangewezen als zwemwater. Op die plekken neemt Waternet in de periode van 1 mei tot 1 oktober iedere twee weken monsters om het zwemwater te controleren. Als de kwaliteit niet goed genoeg is geeft de provincie voor die plekken een waarschuwing af.

Voor Uithoorn zijn de dichtstbijzijnde officiële zwemwater locaties het Oosterbad en de Westeinderplassen in Aalsmeer. Kijk voor actuele informatie over de zwemwaterkwaliteit en de veiligheid altijd eerst op www.zwemwater.nl. Ook op NOS teletekst pagina 725 staan alle waarschuwingen en zwemverboden in Nederland. Tevens kunt u bellen naar de zwemwatertelefoon (Noord-Holland): 0800-998 6734 of de waterlijn (Utrecht): 030-2582158.

laatst bijgewerkt op: 16 nov 2016 13:34Terug