Peter Bakker Nieuws en Fotografie Bakker Media RSS Feed Petershotnews.nl TWITTER

HOTNEWS

Stedin investeert bijna 9 miljoen euro in energienet

Datum: 16 mei 2012
Bron: Stedin

Stedin investeert bijna 9 miljoen euro in het vervangen en aanpassen van de elektriciteitsnetten in de gemeente De Ronde Venen. Daarmee wil de netbeheerder in dit gebied het aantal storingsminuten in plaatsen als Mijdrecht, Wilnis en Vinkeveen aanzienlijk verminderen.

In de gemeente De Ronde Venen komen stroomstoringen vaker voor dan gemiddeld in Nederland. Door extreme werking en de zuurtegraad van de veengrond hebben elektriciteitskabels het hier zwaar te verduren. De kabels hebben daardoor een aanzienlijk kortere levensduur dan wanneer kabels in klei of zandgrond liggen zoals elders in het land.

Investeringen in elektriciteitsnet
In 2010 is Stedin gestart met een grootschalig vervangingsproject. Ernst Japikse, directeur techniek van Stedin: ,,Dit is een aanzienlijke investering gezien de dunbevolkte en uitgestrekte omgeving, maar wel noodzakelijk om voor een omvangrijk en uitzonderlijk drassig gebied als De Ronde Venen een robuuster en minder storingsgevoelige energievoorziening te realiseren.''

Om het aantal storingsminuten in de gemeente te verminderen, doet Stedin ingrijpende aanpassingen aan het zogenoemde middenspanningselektriciteitsnet, waaronder de vervanging van 40 kilometer kabel. 15 kilometer kabel is in 2011 reeds vervangen. De vervanging van de resterende 25 kilometer kabel is voor 2012 gepland. Bij de vervanging wordt een ander type kabel gebruikt dan voorheen. Een robuuster soort kabel met een dikke kunststof beschermlaag die beter bestand is tegen grondwerking en de zure veengrond. Ook worden de kabels ter bescherming in een stevig zandbed gelegd.

Omvangrijke werkzaamheden
,,Het vervangen van zoveel kilometer kabel is een omvangrijke klus. Kilometers straat, stoep, maar ook tuinen moeten open om de nieuwe kabels te leggen. Hier gaat een uitgebreide voorbereiding aan vooraf. Naast dat we toestemming van alle - particuliere - grondeigenaren moeten hebben, betekent dat ook het doorlopen van een veelvoud aan tijdrovende procedures zoals grondonderzoek, vergunningsaanvragen en aanbestedingstrajecten, voordat we verder kunnen met de vervanging van de kabels'', aldus Japikse.

Stedin verwacht uiterlijk tot half 2013 nodig te hebben om het gehele project af te ronden. Japikse besluit: ,,Nooit meer stroomuitval kunnen we niet garanderen, daarvoor zijn er altijd factoren waar we geen invloed op hebben, zoals bijvoorbeeld graafschade. We doen onze uiterste best om het aantal storingsminuten zo laag mogelijk te houden.''

laatst bijgewerkt op: 16 nov 2016 13:34Terug