Peter Bakker Nieuws en Fotografie Bakker Media RSS Feed Petershotnews.nl TWITTER

HOTNEWS

Rondevener gooit vuurwerk naar hulpdiensten tijdens jaarwisseling

Datum: 04 januari 2016
Bron: RTV Ronde Venen

Maandag 4 januari moet een inwoner van De Ronde Venen zich melden voor de supersnelrechtzitting in het gerechtsgebouw in Utrecht. Tijdens deze speciale zitting worden de tijdens de jaarwisseling 2015-2016 gepleegde misdrijven berecht.

De inwoner van De Ronde Venen moet zich tijdens de supersnelrechtzitting verantwoorden voor geweld tegen de politie en voor het gooien van vuurwerk.

Supersnelrecht is een samenwerking tussen het Openbaar Ministerie (OM) en de Rechtspraak, waarbij een verdachte binnen 3 tot 6 dagen voor de rechter staat. De rechter bepaalt of er bewijs is, en zo ja of de verdachte op basis daarvan schuldig is. Vervolgens bepaalt de rechter welke straf passend is, met het beste effect op de dader en de samenleving. De dader kan zijn eventuele straf direct uitzitten. Zo worden strafzaken zo snel mogelijk afgehandeld.

Alleen zaken die rechtstreeks te maken hebben met de oud-en-nieuwviering (zoals vuurwerkdelicten) kunnen op een supersnelrechtzitting behandeld worden. Het moeten eenvoudige zaken zijn, waarbij geen verder onderzoek nodig lijkt. Daarnaast moet de verdediging akkoord gaan met een behandeling volgens het supersnelrecht.

Net als voorgaande jaren geldt dit jaar een strafverzwaring van 75% voor oud en nieuw gerelateerde feiten. Als het gaat om geweld, bedreiging of belediging van werknemers met een publieke taak geldt een strafverzwaring van 200%. De officier van justitie hanteert dit als richtlijn en houdt bij de beoordeling altijd rekening met alle omstandigheden.

laatst bijgewerkt op: 16 nov 2016 13:34Family Mijdrecht


Terug

Family Mijdrecht