Peter Bakker Nieuws en Fotografie Bakker Media RSS Feed Petershotnews.nl TWITTER

HOTNEWS

Criminaliteitscijfers De Ronde Venen bekend: meer woninginbraken

Datum: 18 januari 2016
Bron: Gemeente De Ronde Venen

De criminaliteit in De Ronde Venen is in 2015 met 11 procent gedaald. De daling is een gevolg van minder geweldszaken, minder vernielingen en minder bedrijfsinbraken. Het aantal woninginbraken is vorig jaar toegenomen, maar lager dan het aantal in 2012 en 2013. De stijging van het aantal woninginbraken is met name het gevolg van een piek in de eerste twee maanden van 2015.  

De criminaliteitscijfers van De Ronde Venen zijn voor het derde achtereenvolgende jaar gedaald. In 2013 werden 1957 misdrijven genoteerd, in 2014 waren dat er 1736. Vorig jaar daalde het aantal verder naar 1546. Met een daling van 11 procent steekt De Ronde Venen gunstig af ten opzichte van de regio Midden Nederland, waar vorig jaar 5 procent minder misdrijven werd geregistreerd.

De vermindering in De Ronde Venen is het gevolg van een daling van het aantal geweldszaken (- 12 procent), het aantal vernielingen (- 22 procent) en het aantal bedrijfsinbraken (- 30 procent). Ook werden minder fietsen gestolen.

Het aantal winkeldiefstallen en auto-inbraken steeg vorig jaar, maar liggen beide nog onder het niveau van 2013. Recent zijn door de politie enkele verdachten aangehouden die in verband worden gebracht met een aantal van deze inbraken en diefstallen. De politie verwacht als gevolg van deze aanhoudingen dat er in 2016 minder auto-inbraken en winkeldiefstallen zullen plaatsvinden dan in 2015.

Woninginbraken

Het aantal woninginbraken is vorig jaar toegenomen ten opzichte van 2014, maar bevindt zich met 185 inbraken nog aanmerkelijk onder het niveau van de jaren ervoor. In 2012 en 2013 werd jaarlijks in meer dan 210 woningen ingebroken. In 71 van de 185 inbraken was er vorig jaar sprake van een poging, in 114 situaties hebben dieven daadwerkelijk de woning betreden. De politie wist in ruim 13 procent van de gevallen de inbraken op te lossen. Dat percentage ligt boven het gemiddelde van de regio met 8,9 procent.

Burgemeester Maarten Divendal: ,, De stijging in 2015 is voor een groot deel toe te schrijven aan een piek van het aantal woninginbraken in januari en februari. Na de aanhouding van een aantal verdachten, is het aantal inbraken gedaald naar het niveau van 2014. Dat was, relatief gezien, een goed jaar. In 2016 organiseren we opnieuw een aantal avonden om inwoners te informeren wat ze kunnen doen om de inbraakkans te verkleinen. Dat kan al door simpele maatregelen te nemen als het altijd sluiten van deuren en ramen bij afwezigheid, het niet in het zicht leggen van tablets, laptops en mobiele telefoons en door de woning te voorzien van goed hang- en sluitwerk.’’

Daarnaast is het volgens Divendal van groot belang om op allerlei vlak samen te werken om de veiligheid in de gemeente verder te vergroten. ,,Daarmee bedoel ik niet alleen samenwerking tussen instanties als gemeente, politie en maatschappelijke instellingen, maar ook samenwerking met inwoners. Dat kan bijvoorbeeld door deel te nemen aan Burgernet, waarmee inwoners de ogen en oren vormen van de politie. Er wordt regelmatig, en met succes, gebruik gemaakt van Burgernet om bijvoorbeeld verdachte personen aan te houden. De Ronde Venen telt een groot aantal deelnemers van Burgernet, daar ben ik best trots op. Maar hoe meer mensen deelnemen, hoe groter de kans dat verdachte personen kunnen worden aangehouden of vermissingen kunnen worden opgelost als de politie een Burgernetactie start.’’

Naast Burgernet zijn er inmiddels in enkele wijken ook Whatsapp-groepen actief. Via deze groepen informeren wijkbewoners elkaar over verdachte situaties en waarschuwen als dat nodig is de politie. Inmiddels zijn ook hiermee successen geboekt. Ook als inwoners niet deelnemen aan Burgernet of een Whatsapp-groep kunnen zij bijdragen aan de veiligheid in hun omgeving door in geval van verdachte situaties altijd de politie te bellen via 112.cijfers(1).jpg

laatst bijgewerkt op: 16 nov 2016 13:34Week van de OntmoetingTerug

Week van de Ontmoeting