Peter Bakker Nieuws en Fotografie Bakker Media RSS Feed Petershotnews.nl TWITTER

HOTNEWS

Vanaf nu rukt ook brandweer Wilnis uit bij een reanimatie

Datum: 03 februari 2016
Bron: Veiligheidsregio Utrecht

Vanaf 3 februari 12.00 uur rukt ook brandweerpost Wilnis uit bij reanimaties. In situaties waarin elke seconde telt, kan de brandweer vaak snel ter plaatse zijn bij een vermoedelijke reanimatie. De brandweer van Abcoude en Mijdrecht rukten al uit bij deze meldingen.

Brandweer vaak snel ter plaatse

Als een onwelwording wordt gemeld bij de alarmcentrale en men vermoedt dat het om een reanimatie gaat wordt een ambulance gealarmeerd om met de grootst mogelijke spoed ter plaatse te gaan. Vanaf 3 februari wordt bij een dergelijke melding in Amerongen en Wilnis ook de brandweerpost gealarmeerd. Dit omdat de brandweer vaak zeer snel ter plaatse kan zijn bij een vermoedelijke reanimatie.

Als een ambulance zeer snel ter plaatse kan zijn wordt de brandweer overigens niet gealarmeerd.

Brandweerwagen in de straat

De meest opvallende verandering die zal worden opgemerkt is het feit dat een brandweervoertuig in de straat te zien kan zijn bij een reanimatie. Zij rijden met zwaailicht en sirene aan in dit geval. Natuurlijk zal ook de ambulancedienst met zwaailicht en sirene aankomen.

Succesvolle pilot

Uit een pilot met meerdere brandweerposten in de Veiligheidsregio Utrecht (VRU) is gebleken dat de brandweer vaak eerder ter plaatse kan zijn dan de ambulancedienst. De brandweer kan dan starten met reanimeren, inclusief het gebruik van een AED. Dit is natuurlijk zeer belangrijk in een situatie waar elke seconde telt. Uit de pilot is gebleken dat bij een reanimatie vaker succes wordt geboekt als ook de brandweer wordt gealarmeerd. Dat komt door de tijdwinst, maar ook door de goede samenwerking tussen de hulpdiensten.

laatst bijgewerkt op: 16 nov 2016 13:34Hollandse AVond Mijdrecht


Terug

Hollandse AVond Mijdrecht