Peter Bakker Nieuws en Fotografie Bakker Media RSS Feed Petershotnews.nl TWITTER

HOTNEWS

Harde kritiek op fataal filefuik op A2 bij Vinkeveen

Datum: 21 april 2012
Bron: RTL Nieuws

Vinkeveen - Rijkswaterstaat heeft zware kritiek op de filefuik van de politie, waardoor vorig jaar een automobilist om het leven kwam.

De politie veroorzaakte op 22 oktober vorig jaar een file op de A2, bij Vinkeveen, om een benzinedief tot stoppen te dwingen. Maar de dief botste in volle vaart op een auto, met fatale gevolgen voor de 35-jarige bestuurder.

Een verkeerskundige van Rijkswaterstaat zegt nu dat de politie niet in staat is om veilig een filefuik te maken. Dat blijkt uit het rijksrechercheonderzoek naar het handelen van de politie, dat RTL Nieuws heeft ingezien.

Onvoldoende kennis over filefuiken
Volgens de verkeerskundige zou de politie geen filefuiken moeten inzetten, omdat er bij de politie onvoldoende kennis aanwezig zou zijn over de werking van signaleringssystemen en de reactie van weggebruikers om de keuzes van handelen goed te kunnen inschatten.

Als een file abrupt wordt gecreëerd en er weinig auto's rijden, kan het even duren voordat alle matrixborden werken. De verkeerskundige constateert daarom dat de benzinedief zeer waarschijnlijk weinig tijd heeft gehad om adequaat te reageren op de stilstaande auto's vlak voor hem.

Agenten schuldig
Het onderzoek oordeelt niet over de vraag of er agenten vervolgd moeten worden. Volgens de advocaat van de nabestaanden van het slachtoffer zijn ze wel degelijk schuldig aan het veroorzaken van het ongeluk. In de protocollen zou staan dat de politie alleen een achtervolging mag inzetten als er sprake is van een verdenking van het plegen van een ernstig misdrijf.

Ook staat er dat de achtervolging moet worden afgebroken als de veiligheid in het geding komt. Maandag verschijnt de benzinedief voor de rechter en wordt het nu nog interne rechercheonderzoek besproken.

laatst bijgewerkt op: 16 nov 2016 13:34Family Mijdrecht

Terug

Family Mijdrecht