Peter Bakker Nieuws en Fotografie Bakker Media RSS Feed Petershotnews.nl TWITTER

HOTNEWS

Verdachte speedbootdrama Vinkeveen: "Ik werd opgejut"

Datum: 14 maart 2016
Bron: RTV Utrecht

"Achteraf had het niet mogen gebeuren, maar ik kan het niet terugdraaien." Dat zei verdachte Arnhoud H. (51) vanmorgen in een zaal vol nabestaanden over het dodelijke speedbootongeluk op de Vinkeveense Plassen.

Het Openbaar Ministerie verdenkt H. van te hard varen onder invloed van alcohol en zonder verlichting. De man ramde op 2 augustus 2014 met zijn speedboot een sloep met daarin vier vrienden uit Leusden. Twee van hen waren op slag dood. De anderen bleven ongedeerd.

De speedboot voer door. Volgens H., die de volgende ochtend van zijn bed werd gelicht, omdat hij dacht dat hij een paal of boei had geraakt. De advocaat van de verdachte betwijfelde eerder of de sloep wel goed verlicht was. Het NFI heeft de sloep getest, maar volgens H. was dat niet dezelfde.

GESCHREEUW
Slachtoffer Johan Koetje zag de speedboot als eerste. "Kijk uit! Kijk uit!", riep hij naar de drie anderen op de boot. Ze zagen de onderkant van de speedboot, daarna was er de knal. Op de eilanden in de Vinkeveense Plassen hoorden mensen heel hard hulpgeroep uit de boot van de slachtoffers. Omstanders schoten de geramde sloep te hulp.

H. voer volgens getuigen de andere kant op, zonder licht. Hij zei zich niet te kunnen voorstellen dat de verlichting uit was. "Alle schakelaars stonden aan." H. ontkende dat het licht bewust is gedoofd.

"Heeft u het geschreeuw gehoord?", vroeg de rechter aan H. "Nee, we hoorden een schreeuw in onze eigen boot en de motor liep nog", zei H. "Had ik het maar gehoord." Iemand in de speedboot viel door de klap. Ze dacht dat ze haar rug had gebroken. H. ging daarom naar de kant, verklaarde hij.

Verschillende booteigenaren gingen naar de speedboot op zoek, maar H. was toen al weg. Hij heeft niets van een zoektocht of een reddingsactie gemerkt.

OPGEJUT
H. had een duidelijk verhaal in zijn hoofd, bleek op de zitting. Hij aarzelde niet en kon op basis van hoe de boot afweek na de klap nauwkeurig zeggen waar hij voer. H. gaf toe dat hij werd opgejut door iemand anders op de boot. Hij ging 17 waar hij 7 mocht.

H. bleef zich verdedigen. Hij zei dat overdag nog een speedboot hard rondvoer. "Die kunnen mensen misschien 's avonds ook hebben gezien", sprak hij. De zaal reageerde vol ongeloof. Het verhaal dat H. dacht dat hij een boei of hout had geraakt, achtte de officier niet waarschijnlijk. "Zo'n boei is niet te missen."

DRANK
Agenten roken dat hij drank op had. H. blies 60 ugl de volgende dag toen hij werd aangehouden, maar het NFI heeft berekend dat het veel meer moet zijn geweest. Getuigen zeggen ook dat H. meer op had, onder meer wodka. "Dat lust ik niet eens", sprak H. "Ik had twee champagne en twee bier op over de hele dag. Ik weet dat zo goed omdat ik een nierprobleem had. Ik lette op."

Een passagier van H. heeft gezegd dat hij dronken was. "De anderen waren zelf aangeschoten, hoe betrouwbaar is dat dan?!", zei de verdachte.

De verschillen in de verklaringen van H. kwamen ook aan bod in de rechtszaal. Bij de politie heeft de man andere verklaringen afgelegd over zijn vaargedrag en liet hij verder weinig los omdat hij dacht de medewerkers vooringenomen waren. H. zou eerder hebben gezegd dat er sprake was van planévaren (plat, dus hard), maar vandaag zei hij weer dat dit niet geval was.

laatst bijgewerkt op: 16 nov 2016 13:34Hollandse AVond Mijdrecht
Terug

Hollandse AVond Mijdrecht