Peter Bakker Nieuws en Fotografie Bakker Media RSS Feed Petershotnews.nl TWITTER

HOTNEWS

Zoontje (11) speedbootdrama: "Hoop dat mama weer naar Vinkeveense Plassen wil"

Datum: 14 maart 2016
Bron: RTV Utrecht

Tijdens het tweedaagse strafproces over het dodelijke speedbootongeluk op de Vinkeveense Plassen kwamen ook de nabestaanden aan het woord. Ze willen in totaal bijna zes ton schadevergoeding.

Het Openbaar Ministerie verdenkt verdachte Arnoud H. van te hard varen onder invloed van alcohol en zonder verlichting. De man ramde op 2 augustus 2014 met zijn speedboot een sloep met daarin vier vrienden uit Leusden die hun jaarlijkse mannenweekend hadden. Twee van hen waren op slag dood. De anderen bleven ongedeerd.

ZOONTJE
Joost, de 11-jarige zoon van slachtoffer Johan Koetje, was een van de sprekers. "Mijn opa was drie jaar eerder doodgegaan aan kanker. Mijn vader was niet ziek. Ik snapte het niet. Ik hoop dat mijn moeder weer naar de Vinkeveense Plassen wil. Ik heb daar goede herinneringen aan papa."

De zaal reageerde emotioneel op de woorden van het kind. Ook toen Joost grappige herinneringen ophaalde aan zijn vader. "Mama kocht een fiets. Papa bouwde hem om tot reflector."

H. zei tegen 11-jarige Joost: "Ik kan niet zeggen dat ik spijt kan hebben van iets wat ik niet heb geweten. Maar vind het heel erg voor je."

"Johan was de oudste en had een belangrijke plaats in ons gezin", sprak de moeder van Koetje. "Het was een geweldige zoon. We belden vier keer in de week. Dat mis ik enorm. Johan hield van het leven. Hij was een lieve oom en vader."

Ook de twee vrienden die in de sloep zaten en de klap overleefden deden hun verhaal. "Mijn dochtertje vraagt: waarom huil je papa en kijk je zo boos?", sprak een van hen. "En dan H. zegt dat hij over een boom voer. Niet te accepteren. Hij ging ervandoor en liet ons voor dood achter. Hij moet ons gehoord hebben, schreeuwde de longen uit mijn lijf."

TIENERDOCHTER
De tienerdochter van slachtoffer Ernst Noordijk sprak in tranen: "De ziel van mijn vader is door roekeloosheid gestolen. De rechterhelft van zijn gezicht was mijn vader niet meer. Het doet me zo'n zeer dat ik nooit meer heb kunnen zeggen dat ik van hem hou." Ze eist ruim een ton schadevergoeding voor de geleden materiële en immateriële schade. Samen met de eis van de andere nabestaanden komt dit neer op een bedrag 585.000 euro.

LAFAARD
H. leek wit weg te trekken tijdens haar verklaring. Hij zei het vreselijk te vinden wat er is gebeurd. Maar ik blijf benadrukken dat ik het niet heb geweten. Ik sta open voor contact." Een broer van Noordijk sprak via een videoboodschap: "'Wees een vent, geen lafaard. Kom er voor uit!" De moeder van Hoogdijk liet haar verklaring voorlezen. "Als Ernst er was, was er vrolijkheid."

Eerder op de dag werd de crash uitgebreid besproken in de rechtszaal. H. verklaarde dat hij wel te hard gevaren omdat hij was opgejut. Hij hield vol dat hij niet bewust is doorgevaren, maar dat hij dacht hij een boei of stuk boom had geraakt.

laatst bijgewerkt op: 16 nov 2016 13:34

Terug