Peter Bakker Nieuws en Fotografie Bakker Media RSS Feed Petershotnews.nl TWITTER

HOTNEWS

Eis: acht jaar cel voor dodelijke speedbootcrash Vinkeveen

Datum: 15 maart 2016
Bron: RTV Utrecht

Tegen de 51-jarige Arnoud H., die verantwoordelijk wordt gehouden voor de dodelijke speedbootcrash op de Vinkeveense Plassen, is acht. jaar celstraf geëist. Ook moet de man een schadevergoeding betalen aan de nabestaanden en mag hij vijf jaar niet varen als het aan justitie ligt.

De man ramde op 2 augustus 2014 met zijn speedboot een sloep met daarin vier vrienden uit Leusden. Twee van hen waren op slag dood. De anderen bleven ongedeerd. Volgens de officier van justitie waren de vrienden "volmaakt gelukkig" tijdens hun jaarlijkse mannenweekend.

Roekeloos

Het Openbaar Ministerie verwijt H. dat hij te hard heeft gevaren onder invloed van alcohol en zonder verlichting. De Officier van Justitie gaat voor de maximaal haalbare straf. Hij sprak in en afgeladen rechtbank in Utrecht van roekeloos en opzettelijk handelen door H. De man werd omgeschreven als iemand die lak heeft aan regels en zich gedraagt als de koning van de Vinkeveense Plassen.

"H. wist dat er een groot risico was aan het hard varen zonder licht en met drank op. Het was vakantie en dus heel druk op de plassen met kinderen of vrienden in bootjes." De verdachte wordt beschuldigd van poging tot doodslag op de twee overlevenden en dood door schuld in het geval van de overleden mannen Ernst Noordijk en Johan Koetje.

H. voer na de crash door. Volgens de verdachte, die de volgende ochtend van zijn bed werd gelicht, omdat hij dacht dat hij een boomstam of boei had geraakt. Justitie gelooft dat verhaal niet. De man zou veel hebben omgekeken na het ongeluk en zag meerdere boten naar de plek van het ongeval gaan. Ook de verklaring van H. dat de sloep geen verlichting had, werd door de officier weersproken.

Opgejut

Maandag was de eerste dag van de inhoudelijke behandeling. H. gaf toen wel toe dat hij harder heeft gevaren dan de toegestane 6 kilometer per uur na 22.00 uur. Hij werd naar eigen zeggen opgejut iemand anders op de boot.

Getuigen zeggen dat de speedboot 60 tot 80 kilometer per uur ging. De verdachte houdt het op maximaal 20 kilometer per uur. Op basis van vaarproeven ging H. minimaal zes keer te hard, al is het lastig precies te meten, zei de officier. Duidelijk is wel dat de speedboot met zijn schroef dwars over de sloep heen is gegaan.

Een medepassagier van de speedboot heeft de politie verteld dat de hond op boot van H. de ogen kneep en dat zijn oren flapperden. Iemand anders zei over de speedboot: "Zo! die heeft lef, zo in het donker. Dat gaat zo mis, even later was er de harde klap", zo citeerde de Officier van Justitie uit de getuigenverklaringen. Hij trekt in twijfel of de verdachte wel eerlijk is geweest met zijn verhaal over de stand van de gashendel, die in 45 graden zou hebben gestaan.

Nabestaanden

De nabestaanden kwamen maandag aan het woord. Zij eisten in totaal 585.000 euro schadevergoeding.

Zoontje

De 11-jarige zoon van slachtoffer Johan Koetje was een van de sprekers. Hij maakte grote indruk. "Mijn opa was drie jaar eerder doodgegaan aan kanker. Mijn vader was niet ziek. Ik snapte het niet", sprak hij. "Ik hoop dat mijn moeder weer naar de Vinkeveense Plassen wil. Ik heb daar goede herinneringen aan papa."

H. zei tegen de jongen: "Ik kan niet zeggen dat ik spijt kan hebben van iets wat ik niet heb geweten. Maar vind het heel erg voor je." H. liet wel weten open te staan voor contact met de nabestaanden. Of die daarvoor voelen is zeer de vraag. Ze vinden dat H. oneerlijk is over wat zich heeft afgespeeld op de bewuste zomeravond in augustus 2014.

laatst bijgewerkt op: 16 nov 2016 13:34Hollandse AVond MijdrechtTerug

Hollandse AVond Mijdrecht