Peter Bakker Nieuws en Fotografie Bakker Media RSS Feed Petershotnews.nl TWITTER

HOTNEWS

Burgernet nu ook voor inwoners Aalsmeer

Datum: 16 april 2012
Bron: Gemeente Aalsmeer

Vanaf vandaag kunnen Aalsmeerders meedoen aan Burgernet. Deze week ontvangen alle inwoners van Aalsmeer een brief waarin hen wordt gevraagd zich aan te melden bij Burgernet. Aanmelden kan via de website www.burgernet.nl.

Burgernet is een samenwerkingsverband tussen burgers, gemeenten en politie om de veiligheid in de woon- en werkomgeving te vergroten. Het is een telefonisch netwerk van bewoners en ondernemers in een bepaalde buurt. Via dit netwerk vraagt de politie met een sms of een spraakbericht aan de deelnemers aan Burgernet en aan hen die woonachtig zijn binnen een bepaalde afstand, te helpen bij een zoekactie naar een verdachte, een voertuig of een vermist persoon.

Werkwijze
Een Burgernetactie start vanuit de politiemeldkamer na een melding van bijvoorbeeld een heterdaad inbraak of een vermist kind. Burgernetdeelnemers krijgen vervolgens van de politie via hun vaste of mobiele telefoon een spraakbericht of een sms met het verzoek uit te kijken naar een duidelijk omschreven persoon of voertuig. Ziet of hoort een deelnemer iets, dan geeft hij of zij dit direct door via (0800) 0011 (gratis nummer) dat uitkomt bij de politiemeldkamer. Agenten die op dat moment met het incident bezig zijn, kunnen dan nog gerichter hun actie vervolgen. Dankzij de inzet van Burgernet kunnen verdachten worden aangehouden en vermiste personen opgespoord. Deelnemers krijgen na afloop van de Burgernetactie een bericht over het resultaat van de actie.

Burgerparticipatie
Burgernet is een vorm van participatie die goed past in de uitvoering van het veiligheidsbeleid van de gemeente Aalsmeer. Burgers kunnen zo direct bijdragen aan de veiligheid en dat bevordert het gevoel van veiligheid. Aalsmeer werkt net als andere gemeenten in de regio in Burgernet samen met de politie Amsterdam-Amstelland. In de afgelopen periode is een regionale pilot gehouden in Ouder-Amstel, Amstelveen en Amsterdam Zuidoost. De gemeenten Uithoorn en Diemen starten tegelijk met Aalsmeer met Burgernet. De overige stadsdelen in Amsterdam sluiten zich later in 2012 bij Burgernet aan.

laatst bijgewerkt op: 16 nov 2016 13:34Terug