Peter Bakker Nieuws en Fotografie Bakker Media RSS Feed Petershotnews.nl TWITTER

HOTNEWS

Brandweer Vinkeveen overtuigend door naar halve finale

Datum: 18 april 2016
Bron: ingezonden stukken

De wedstrijdploeg van de brandweer Vinkeveen heeft zich dit weekend in Werkhoven tijdens de provinciale vaardigheidstoets in de Hoofdklasse overtuigend geplaatst voor de volgende ronde. Bij de prijsuitreiking bleek dat het technisch puntentotaal van de beste twee ploegen precies gelijk was, waardoor uiteindelijk de speel- en redtijd van de slachtoffers van invloed waren op de einduitslag. Het korps van Amerongen werd winnaar en de Vinkeveense formatie eindigde op een mooie tweede plaats welke tevens recht geeft op deelname aan de gewestelijke ronde.

Bij de vaardigheidstoetsen in de Hoofdklasse zijn de incidenten groter en complexer van omvang. Naast een standaard brandweerteam van zes personen maakt ook een Officier van Dienst (OVD) deel uit van het wedstrijdteam en krijgt men assistentie van andere (brandweer)eenheden. Het team kreeg in Werkhoven te maken met een realistisch en uitdagend scenario.

Het korps Werkhoven was uitgerukt voor een brand bij een fruitteler. De eigenaar die onderweg was naar zijn bedrijf kreeg op de oprit echter een aanrijding met een fietsende postbode welke te water raakte. Nadat als eerste de OVD was gealarmeerd en ter plaatse duidelijk werd dat hij te maken had met meerdere incidenten werd er opgeschaald en ook de wedstrijdploeg opgeroepen.

Tijdens de verkenning van het team werd duidelijk dat er in een schuur achterop het terrein een tractor in brand stond, een medewerker werd vermist en een medewerker bekneld was geraakt onder een heftruck. De vermiste medewerker werd al snel in de schuur aangetroffen en in veiligheid gebracht. De vloeistofbrand onder de tractor werd bestreden met schuim waarna de schuur zo snel mogelijk kon worden geventileerd. Vervolgens kon de ploeg zich richten op de bevrijding van het slachtoffer onder de heftruck.

Ondertussen had de OVD zijn handen vol aan het coördineren van beide incidenten en het overleg met alle aanwezige hulpdiensten. Het slachtoffer onder de heftruck werd bevrijd door de heftruck eerst goed te stabiliseren en vervolgens aan een zijde op de tillen met hefkussens. Hiermee zat de klus erop en kon er worden ingepakt. Het hele incident werd in iets meer dan vijftig minuten tot een goed einde gebracht en door de jury gewaardeerd met een prachtige tweede plaats.

De wedstrijdploeg bestond uit:
Officier van Dienst Chris Huijbreghs
Bevelvoerder Mark van Wijk
Pompbediende Norbert Kok
Nummer 1 Sander Strik
Nummer 2 Martin Pothuizen
Nummer 3 Bart van Asselen
Nummer 4 Arjan Kok

laatst bijgewerkt op: 16 nov 2016 13:34Hollandse AVond Mijdrecht


Terug

Hollandse AVond Mijdrecht