Peter Bakker Nieuws en Fotografie Bakker Media RSS Feed Petershotnews.nl TWITTER

HOTNEWS

Celstraf geëist voor verdachte drugslab Abcoude

Datum: 06 juni 2016
Bron: RTV Utrecht

Het OM heeft 24 maanden celstraf geëist tegen Arnold V. vanwege zijn betrokkenheid bij een drugslaboratorium in zijn boerderij in Abcoude. Daarnaast wil justitie zijn huis afnemen. Volgens het OM was het een plek waar crimineel geld verdiend werd.

VIDEO UPDATE
Klik hier voor de reportage van RTV Utrecht.

Tijdens de rechtszaak in Amsterdam stonden maandag zeven verdachten terecht vanwege hun betrokkenheid bij het drugslab. Het laboratorium werd vorig jaar juni ontdekt in een boerderij aan Gein-Noord.

De politie kwam het drugslab op het spoor tijdens een onderzoek naar een andere drugsbende. Het lab werd niet werkend aangetroffen, maar was wel compleet ingericht. De gevonden materialen wezen op het fabriceren van synthetische drugs. De productie daarvan is uniek in Nederland.

Bewijs

De verdachten hebben volgens het OM geen of weinig inzage gegeven over wat er in de boerderij in Abcoude is gebeurd. "Er werd geen eindproduct aangetroffen in de woning, maar wel bewijs dat er geknutseld werd aan drugs."

Alle verdachten waren niet toevallig in Nederland, maar waren onderdeel van een criminele organisatie, zo beargumenteerde de officier van justitie. "Iedereen die werd opgepakt bij het drugslab had een eigen rol." Zo was er een chemicus en bewaakten twee mannen uit Servië en Kroatië de woning.

Dat er een drugslab werd gerund, was volgens justitie onmiskenbaar. "Iedereen die er woonde of kwam móet dat hebben geweten." V., de eigenaar van de boerderij in Abcoude, verklaarde eerder tijdens de rechtszaak niets geroken te hebben van het lab, maar volgens de officier van justitie was het niet alleen een kwestie van reuk om te weten dat er drugs werden gefabriceerd.

Rechtszaak

De veertien verdachten komen onder meer uit Nederland, Colombia en Servië of Kroatië. Maandag stonden er zeven voor de rechtbank. Een van de verdachten is Arnold V. uit Abcoude. Hij stelde zijn woning beschikbaar aan de groep verdachten. Volgens het OM is hij daarom medeplichtig aan het maken van de drugs.

Tijdens de rechtszaak verklaarde V. niets geweten te hebben van het drugslab. "Ik ben dom geweest. Ik wist van niets en heb nooit het vermoeden gehad dat er iets gebeurde daar", aldus de verdachte. V. had goed contact met de Colombianen. Zo kwamen zij met kerst bij hem eten en speelden zij een potje Rummikub.

De rechter vroeg V. of hij niets had geroken van de drugsproductie. Volgens zijn advocaat bleek dat niet het geval en kan zijn cliënt niet goed ruiken.

Ontkenning

Ook andere verdachten ontkenden iets geweten te hebben van het drugslaboratorium. Verdachte J. uit Servië verklaarde dat hij op het huis moest passen. Hij wist van een lab in de woning, maar niet waarvoor dat bedoeld was.

De Kroaat M. kwam ook in de woning. "Ik had onderdak, dat kwam mij wel goed uit, maar ik wist niets van een drugslab", aldus de verdachte. De Colombiaan H. beriep zich op zijn zwijgrecht, maar gaf aan ook niets van het lab geweten te hebben. "Alles zag er normaal uit."

Vorige week stond een groep Colombianen in dezelfde zaak voor de rechter. Het OM eiste toen vier jaar cel tegen de groep. Naar verwachting komt het OM vanmiddag opnieuw met een eis tegen de andere verdachten.

laatst bijgewerkt op: 16 nov 2016 13:34Family MijdrechtTerug

Family Mijdrecht