Peter Bakker Nieuws en Fotografie Bakker Media RSS Feed Petershotnews.nl TWITTER

HOTNEWS

Dijkdoorbraak Wilnis precies 13 jaar geleden: nieuwe beelden opgedoken

Datum: 26 augustus 2016
Bron: RTV Utrecht

Er zijn nieuwe beelden opgedoken van de dijkverschuiving in Wilnis op 26 augustus 2003. De video is van Franck Veerhuis. Hij filmde precies dertien jaar geleden zowel 's nachts als overdag met zijn gloednieuwe camera. Het bandje belandde in een kast en raakte in de vergeteldheid.

Deze week besloot Veerhuis de beelden alsnog online te zetten. "YouTube en Facebook waren er destijds nog niet, dus ik kon ook niet veel met het bandje, vertelt de filmer. "Het kostte nog wel veel moeite om de beelden op internet te krijgen."

Eng

"Het was hartstikke eng", weet Veerhuis nog. "Ik wist niet wat er precies aan de hand was. Alles stond onder water en het was donker. Hoe het landschap er precies uit zag, wist ik niet. Ik moest er letterlijk doorheen zwoegen. Dat heb ik al filmend gedaan. Kijkend naar de beelden komen er toch weer herinneringen boven."

De kadebreuk

De dijkverschuiving is vrijdag precies dertien jaar geleden. 's Nachts om twee uur ontstond een kadebreuk waarbij een gedeelte van de ringdijk langs de ringvaart van de Polder Groot-Mijdrecht bezweek.

De uit veengrond bestaande kade dreef als het ware weg op boezemwater. Dit was vooral een gevolg van de droogte tijdens de hittegolf van 2003.

De ringvaart kwam droog te staan en de woonwijk Veenzijde liep onder water. Ten zuiden van de kadebreuk traden verzakkingen op, met als gevolg dat gas-, water- en elektriciteitsleidingen afbraken. Ongeveer 1500 bewoners moesten worden geëvacueerd.

Om zes uur 's ochtends kon het water worden gestopt door het afdammen van de ringvaart op een drie plekken.

Proces

De gemeente De Ronde Venen startte na de dijkdoorbraak een slepend proces tegen het Hoogheemraadschap Amstel, Gooi en Vecht dat verantwoordelijk was voor de waterkering en het onderhoud van de ringdijk.

Op 6 mei 2014 besloot het gerechtshof dat het hoogheemraadschap de schade niet hoeft te vergoeden.

laatst bijgewerkt op: 16 nov 2016 13:34Family Mijdrecht

Via RTV UtrechtTerug

Family Mijdrecht