Peter Bakker Nieuws en Fotografie Bakker Media RSS Feed Petershotnews.nl TWITTER

HOTNEWS

Wielrenners ongeluk Bovendijk Wilnis mochten niet op de weg

Datum: 08 september 2016
Bron: AD.nl

De zes wielrenners die op de Bovendijk in Wilnis werden aangereden hadden niet op de weg mogen rijden. Zij hadden op het verplichte, vrijliggende fietspad moeten rijden. ,,Daar vormen we, als we 40 kilometer per uur rijden, een gevaar voor fietsers die veel langzamer rijden.''

Er ligt langs de Bovendijk een verplicht fietspad, aangegeven met het blauwe bord met een fietser erop. Daar had het groepje renners moeten rijden, laat de politie weten.

De woordvoerder beklemtoont evenwel dat dit niet automatisch betekent dat de wielrenners zelf schuldig zijn. Het onderzoek naar de toedracht en de schuldvraag loopt nog.

De renners verklaarden direct na de aanrijding op woensdagavond 24 augustus dat een tegemoetkomende automobilist, een 74-jarige Mijdrechter, op de verkeerde rijbaan reed en frontaal op hen afkwam. Hij deed volgens de fietsers ook geen poging om het stuur om te gooien. De voorste twee wielrijders konden nog in de berm duiken. De klap was enorm.

Letsel

Vier van de zes wielrenners raakten gewond, van wie er twee per ambulance naar het ziekenhuis gebracht moesten worden. Naast allerlei zware kneuzingen en schaafwonden hield een slachtoffer er meerdere botbreuken, snijwonden en een hersenschudding aan over, een ander had een gebroken arm en een gebroken sleutelbeen. De andere twee renners hoefden niet naar het ziekenhuis. Zij hadden alleen kneuzingen en schaaf- en snijwonden.

De politie hield direct na de aanrijding de Mijdrechter aan die verdacht werd van 'poging tot doodslag'. Hij werd de volgende dag op vrije voeten gesteld, maar blijft verdachte.

Het groepje wielrenners, van wie er zeker eentje uit Amsterdam komt, fietst wekelijks een rondje door het Groene Hart waarbij ze over de Bovendijk rijden. En altijd laten ze het verplichte fietspad links liggen. ,,Als je keurig op je weghelft blijft, zou een tegenligger daar geen last van moeten hebben. Maar deze auto reed op onze weghelft'', aldus een van de slachtoffers. ,,We konden hem gewoonweg niet ontwijken.''

Smal en hobbelig pad

Het vrij liggende fietspad is volgens de renners 'smal' en 'hobbelig'. ,,We rijden doorgaans boven de 40 kilometer per uur, gaan zo hard als een brommer. Als we op het fietspad zouden rijden, vormen we een gevaar voor fietsers die veel langzamer rijden. En de ervaring leert dat rechts afslaande automobilisten ons geregeld over het hoofd zien als we op het fietspad rijden. In sommige landen ben je als wielrenner verplicht om op de weg te rijden". De weg langs de Bovendijk is een bromfietspad.

laatst bijgewerkt op: 16 nov 2016 13:34Hollandse AVond Mijdrecht

Archiefvideo - via 0297.nl


Terug

Hollandse AVond Mijdrecht