Peter Bakker Nieuws en Fotografie Bakker Media RSS Feed Petershotnews.nl TWITTER

HOTNEWS

WhatsApp Buurtpreventie in Uithoorn / De Kwakel

Datum: 01 november 2016
Bron:

De gemeente heeft woensdag speciale borden geplaatst die laten zien dat er buurtpreventiegroepen actief zijn in de gemeente. Die groepen houden zich bezig houden met de verbetering van de veiligheid in hun wijk. De initiatiefnemers van de buurtpreventieapp plaatsten gezamenlijk het eerste WhatsApp-buurtpreventiebord langs de Koningin Máximalaan, ter hoogte van de voetgangersoversteek naar het Amstelplein. 

Toejuichen van burgerinitiatief

“We juichen dit soort burgerinitiatieven enorm toe, zegt burgemeester Dagmar Oudshoorn.” Het idee van de preventie-app is snel een verdachte situatie met elkaar delen. Als iemand binnen de groep een verdachte situatie of persoon ziet, belt hij 112 en stuurt een bericht naar de WhatsApp-groep. Zo ontvangt iedereen een melding en is hierdoor op de hoogte van verdachte situaties. Deze rol van inwoners is ontzettend waardevol, zegt Oudshoorn. Veiligheid is immers niet alleen een zaak van de politie en gemeente maar van ons allemaal. Met het plaatsen van de borden, hopen we dat, via de WhatsApp-groep, de veiligheid in de buurt en wijken toeneemt.” De tips die we krijgen, kunnen bijvoorbeeld helpen om iemand op heterdaad te betrappen. Ik hoop natuurlijk op veel deelnemers aan de WhatsApp-groep. Het is fijn als inwoners oog voor elkaar hebben.” 

WhatsApp en 112

WhatsApp is een snel communicatiemiddel, waarbij je vlot verdachte situaties kunt melden. Bewoners kunnen zo een bijdrage leveren aan de veiligheid in de wijk en criminaliteit tegengaan. Je moet wel eerst een 112-melding doen, geeft burgemeester Dagmar Oudshoorn aan. Dat bestrijkt tegenwoordig overigens een wat ruimer terrein. Je kunt ook een melding doen als je verdachte personen ziet of iemand doorrijdt na een aanrijding.”

Voor de bewoners heeft zij nog diverse adviezen: “Wees concreet in de berichtgeving: wat is het kenteken, het signalement, de vluchtroute? Ga niet zomaar op een verdachte situatie af. En vertrouw op je onderbuikgevoel: zie je iemand bloemen verkopen bij oude mensen aan de deur? Bel de 112 en stuur een WhatsApp naar de groep. Dan kunnen we nare situaties voor zijn.”

Aanmelden

Voor meer  informatie en/of het aanmelden bij de WhatsApp buurtpreventie, ga je naar de website www.buurtpreventie-uithoorn.nl

laatst bijgewerkt op: 16 nov 2016 13:34Hollandse AVond Mijdrecht


Terug

Hollandse AVond Mijdrecht