Peter Bakker Nieuws en Fotografie Bakker Media RSS Feed Petershotnews.nl TWITTER

HOTNEWS

Minder autokraken, meer vernielingen in eerste half jaar in De Ronde Venen

Datum: 31 juli 2017
Bron: Gemeente De Ronde Venen

Een afname van het aantal autokraken en een toename van het aantal vernielingen en woninginbraken zijn de meest opvallende cijfers in het criminaliteitsoverzicht over de eerste zes maanden van 2017 in De Ronde Venen. Bij de bestrijding van criminaliteit blijft de inzet van inwoners van groot belang, door bijvoorbeeld 112 te bellen bij verdachte situaties of deel te nemen aan Burgernet.

Na een aantal jaren van gestage daling laten de criminaliteitscijfers over het eerste half jaar een kleine stijging zien. In de eerste zes maanden van 2017 werden 791 misdrijven genoteerd tegenover 758 in de eerste helft van 2016 (+4 %). Ondanks de stijging bevindt het totaal aantal misdrijven zich nog onder het niveau van 2014 en 2015. Toen werden respectievelijk 842 en 821 misdrijven genoteerd.

De stijging wordt voor een deel verklaard door een piek in het aantal woninginbraken in het voorjaar. ,,Door de aanhouding van een aantal lokale verdachten is het aantal inbraken weer gedaald. We zitten nu op het niveau van 2016. In dat jaar noteerden we het laagste aantal inbraken sinds jaren’’, zegt Kees van Zutphen, politiechef van het basisteam. Hulp van inwoners, zoals het onmiddellijk bellen van 112 bij verdachte situaties, is volgens hem van zeer groot belang. ,,Hoe vaker mensen dit doen bij verdachte situaties, hoe groter de kans dat we verdachten kunnen oppakken.’’

Inwoners
Ook burgemeester Divendal benadrukt de rol die inwoners kunnen spelen om de veiligheid in hun omgeving te vergroten. ,,Burgernet is daar een goed voorbeeld van, maar ook de vele Whatsapp-groepen die actief zijn in Rondeveense wijken. Via deze groepen informeren wijkbewoners elkaar over verdachte situaties en waarschuwen als dat nodig is de politie.’’ De Ronde Venen telt het hoogste aantal Burgernetdeelnemers van alle 41 gemeenten in de politieregio Midden-Nederland (de provincies Utrecht en Flevoland plus de Gooi- en Vechtstreek). ,,Hoe meer deelnemers er zijn, hoe beter. Dan is de kans groter dat verdachte personen kunnen worden aangehouden of vermissingen kunnen worden opgelost als de politie een Burgernetactie start’’, aldus burgemeester Divendal.  Aanmelden voor Burgernet kan via www.burgernet.nl

Autokraken
Opvallend in de cijfers is de sterke daling van het aantal autokraken van 104 naar 69 (-34 %). Dat is aanmerkelijk meer dan het gemiddelde in de regio (-7 %). Het aantal vernielingen is daarentegen toegenomen, van 70 naar 93 (+33 %). Dat aantal bevindt zich nog wel onder het aantal vernielingen in de eerste helft van 2014 (108) en 2015 (115).

laatst bijgewerkt op: 31 jul 2017 16:47Family Mijdrecht


Terug

Family Mijdrecht