Peter Bakker Nieuws en Fotografie Bakker Media RSS Feed Petershotnews.nl TWITTER

HOTNEWS

Inrijder filefuik A2 bij Vinkeveen had geen rijbewijs

Datum: 24 januari 2012
Bron: nu.nl

De man die ervan wordt verdacht in oktober op de A2 bij Vinkeveen een onschuldige man te hebben doodgereden in een door de politie gecreëerde filefuik, reed zonder een geldig rijbewijs.

Dat stelt het Openbaar Ministerie (OM) in de definitieve tenlastelegging, zo heeft een woordvoerster maandag desgevraagd gezegd.

De botsing vond plaats ter hoogte van Vinkeveen. De verdachte werd samen met zijn zoon achtervolgd door de politie, nadat hij bij een tankstation bij Vianen zou zijn weggereden zonder te betalen.

Toen de politie een stopteken gaf, gingen de brandstofdieven er met hoge snelheid vandoor. Ze reden roekeloos en ramden drie keer een politiewagen voor ze in de file tot stilstand kwamen, zo liet de politie direct na het ongeval weten.

Doodslag
Justitie wil de man vervolgen voor doodslag. Ook verdenkt het OM hem van poging tot doodslag, vanwege het inrijden op de politie en van benzinediefstal. Advocaat Gerald Roethof zei in een reactie het dossier pas recent te hebben ontvangen en daardoor nog niet te kunnen reageren.

De rechtbank in Utrecht behandelt de zaak tegen de 49-jarige verdachte maandag voor het eerst. Het betreft een zogenoemde regiezitting, waar de stand van het onderzoek wordt besproken.

Verbijstering
Het ongeval leidde in het hele land tot verbijstering, maar deed ook een felle discussie oplaaien over het inzetten van een filefuik door de politie.
Volgens de politie is dat geen bijzonder middel, omdat weggebruikers dagelijks worden geconfronteerd met files op de weg en daarvoor ook worden gewaarschuwd met borden waarop aflopende snelheden staan.

Strafbare feiten
De politie zette volgens eigen zeggen de filefuik niet in omdat er alleen sprake was van benzinediefstal, maar omdat de dieven een rij aan strafbare feiten pleegden.

De rijksrecherche doet nog onderzoek naar de rol van de politie bij het ongeval. De uitkomsten daarvan laten nog enkele weken op zich wachten. Het gaat om een oriënterend onderzoek. Of het daadwerkelijk tot vervolging komt, wordt pas daarna besloten.

laatst bijgewerkt op: 16 nov 2016 13:34Hollandse AVond Mijdrecht

Terug

Hollandse AVond Mijdrecht